Vizuelna umjetnost

U Trebinju izložba "Vožd Karađorđe - otac Srbije"

U Trebinju izložba "Vožd Karađorđe - otac Srbije"
Foto: RTRS | U Trebinju izložba "Vožd Karađorđe - otac Srbije"

U Trebinju će večeras biti otvorena izložba "Vožd Karađorđe - otac Srbije" u okviru programa obilježavanja Dana policije Republike Srpske i 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Izložbu, koja će biti otvorena u 19.00 časova u Kulturnom centru, organizuje MUP Srpske u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Vojnim muzejom, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Autori izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije" su viši kustos - istoričar Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada i muzejski savjetnik dr Mirko Peković iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Postavku izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije" čini više od sedamdeset eksponata hladnog oružja poput jatagana, noževa i handžara. Biće izloženi i primjerci vatrenog oružja koje čine puške, kubure i pištolji sa sistem paljenja na kremen, ali brojnih borbenog i ukrasnog oružja i oružanog pribora.

Dopunu izložbi predstavljaju portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Јovana Bjelića i Vsevolda Guljevića. Biće izloženi i portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba, radovi Lukijana Bibića i nepoznatih autora, potom litografije Anastasa Јovanovića, kao i veći broj akvarela sa temom ratnika iz 19. vijeka.

Građani će izložbu moći da pogledaju do 29. aprila, kada se seli za Bijeljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije