Vizuelna umjetnost

U Trebinju otvorena izložba fotografija: "Vaskrs manastira Žitomislić"

U Trebinju otvorena izložba fotografija: "Vaskrs manastira Žitomislić"
Foto: Vesna Duka | U Trebinju otvorena izložba fotografija: "Vaskrs manastira Žitomislić"

TREBINJE - Povodom 30 godina od rušenja i 20 godina od početka obnove manastira Žitomislić u Dolini Neretve, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju je otvorena izložba fotografija "Vaskrs manastira Žitomislić".

Podsjetivši na ove godišnjice, iguman manastira Žitomislić otac Danilo Pavlović podsjetio je da je izložba vezana i za kanonizovanje postradalih žitomislićkih monaha, ali i za stradanje samog manastirskog zdanja.

"Ove godine u junu smo imali svečano proglašenje žitomislićkih mučenika, koji su kanonizovani 2005, a ove godine su uneseni u kalendar. Imali smo 26. juna proslavu i tada smo otvorili ovu izložbu, koja govori o svemu ovome što sam naveo. Imamo sačuvano nekoliko vrijednih fotografija žitomislićkih mučenika, igumana Konstantina, neke fotografije prikazuju manastir prije rata, a neke osvećenje iz 2005. godine", naveo je iguman Danilo.

On je dodao da je planirano da izložba obiđe cijelu Hercegovinu, kako bi se ljudi podsjetili na ove događaje i sam značaj manastira.

Direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić istakla je da je izuzetna čast ugostiti ovu izložbu.

"Manastir Žitomislić je kroz vijekove imao veoma važnu ulogu u duhovnom životu našeg naroda, posebno srpskog naroda na prostoru zapadne Hercegovine i doline Neretve i zbog toga svaki pomen manastira nas obavezuje da se sjetimo naših slavnih predaka", navela je Grujićeva.

Ona je dodala da je, osim ove značajne obnove manastira, u zadnjih nekoliko godina osnovan i Muzej manastira Žitomislić, gdje je izloženo sve blago koje je preostalo.

"Odmah na početku njihovog osnivanja potpisali smo protokol o saradnji i evo ove godine smo tu saradnju intenzivirali", dodala je Grujićeva, napominjući da je izuzetno značajno vidjeti ne samo duhovni, nego i fizički preporod manastira Žitomislić u zadnjih 20 godina, na šta bi, kako dodaje, trebalo da budu ponosni svi oni koji žive na ovim prostorima.

Prije Trebinja, izložba je priređena u Nevesinju i Gacku, a u Muzeju Hercegovine za sve posjetioce biće otvorena 10 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije