Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

U Zagrebu izložena dva djela koja se pripisuju Pablu Pikasu

U Zagrebu izložena dva djela koja se pripisuju Pablu Pikasu
Foto: Anadolija | U Zagrebu izložena dva djela koja se pripisuju Pablu Pikasu
Anadolija

U Kolekcionarskoj sobi Muzeja Mimara otvorena je izložba "Picasso - Discovering the Masterpieces" na kojoj su prvi put izložena do sada nepoznata djela koja se pripisuju Pablu Pikasu "Žena i gitara" i "Mandolina i gitara".

Muzej Mimara predstavio je dva djela koja se pripisuju Pablu Pikasu, "Žena i gitara" (ulje na platnu iz 1910.) i "Mandolina i gitara" (kolaž iz 1913.), koja su u vlasništvu hrvatskog kolekcionara koji želi ostati anoniman.

Vladan Desnica s Prirodoslovnog laboratorija Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti iznio je obavljena prirodoslovno-naučna istraživanja na djelima.

Predstavio je postupke površinske slikovne dijagnostike, fizikalno-hemijske analize i infracrvenih snimaka do spektroskopije.

"Zaključeno je da provedene analize i identificirani pigmenti, a napravljeno je više od sto mjerenja na različitim područjima, odgovaraju radovima Pabla Picassa iz navedenog vremenskog perioda i u suglasnosti su sa znanstvenim istraživanjima radova iz tog perioda", kazao je Desnica.

Desnica tvrdi da provedana istraživanja pokazuju kako svi identifikovani pigmenti u potpunosti odgovaraju paleti boja koju je koristio Pablo Pikaso, kao i da su materijali podokvira i platna u skladu s materijalima autentičnih Pikasovih radova, koji su istraživani metodom ugljenik C-14.

Slike su nastale na početku 20. vijeka, kada je mladi student medicine Istvan Szabo navodno upoznao Pikasa u Parizu.

Najprije je lično od slikara 1913. kupio ulje na platnu "Djevojka i gitara", a potom mu je na zamolbu Pikaso izradio kolaž "Gitara i mandolina", tvrdi se.

Oba ova djela nemaju potvrdu Pikasovog sina i nasljednika Kloda Pikasasa, a vlasnici i zagovaraoci originalnosti djela tvrde kako bi slanjem u Francusku postojala opasnost da djela postanu vlasništvo države Francuske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije