Vizuelna umjetnost

U kolu stotine čuvara tradicije

U kolu stotine čuvara tradicije
Foto: N.N. | U kolu stotine čuvara tradicije

TREBINJE - Grad na Trebišnjici proteklog vikenda ugostio je više od 350 učesnika, veterana folklora, koji su na prvom ovogodišnjem susretu folklornih ansambala "Koj' za kola ajd' u kolo, a ko nije nek ne ide" nastupili u 14 ansambala iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić".

Dobrodošlicu uoči koncerta, koji je organizovao GKUD "Alat Svislajon", učesnicima i posjetiocima poželio je Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja, koji je, otvarajući susret, istakao da je folklor opšti naziv za umjetnost koja u ustaljenim tradicionalnim oblicima živi u narodu i koja se prenosi sa koljena na koljeno.

"Pored jezika i pisma, folklor je jedan od najvažnijih stubova identiteta jednog naroda, ali je i tradicionalno važan dio turističke ponude Trebinja, kao grada u kome se okupljaju kulturno-umjetnička društva regiona i šire", rekao je Banjak.

Prije koncerta svi učesnici su velikim defileom došli do Dučićeve ulice u centru Trebinja, gdje se svako društvo predstavilo kratkom koreografijom, a onda su sa prolaznicima razvili veliko zajedničko kolo.

U Dučićevoj ulici im se kratko obratio i predsjednik GKUD-a "Alat Svislajon" Nedjeljko Lambeta, koji je naveo da je cilj organizovanja ovakvih susreta, u stvari,  bogaćenje kulturnih sadržaja Trebinja, ali i čuvanje kulturne baštine, kao i druženje i saradnja kulturno-umjetničkih društava iz cijelog regiona.

Za predstavnike društava je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović u Gradskoj upravi  organizovao prijem, istakavši da grad prepoznaje i podržava ovakve dobre stvari.

"Grad Trebinje podržava susrete folklornih ansambala i to ćemo činiti i ubuduće, s obzirom na to da se na ovaj način na najbolji način promoviše baštinjenje vrijednosti i kulture naroda sa ovih prostora", rekao je Petrović.

Naglasio je da Trebinje ima široku tradiciju u radu kulturno-umjetničkih društava, te da je to veliki potencijal u okviru kojeg se mogu razvijati kultura, tradicija, kao i komunikacija među ljudima.

Pored folkloraša iz grada domaćina, nastupili su i Udruženje za negovanje narodne tradicije "Veterani Zlatibora", KUD "Nikola Tesla" iz Beograda, Udruženje za kulturu "Vrnjački vez" iz Vrnjačke Banje, Društvo narodne tradicije "Šamot" iz Aranđelovca, Akademski centar narodnih igara i pjesama "Iskra" iz Podgorice, KUD "Slavko Mandić" iz Laktaša, KUD "Mladost" iz Pala, KUD "Čajavec" iz Banjaluke...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije