Vizuelna umjetnost

U naredna tri dana prvi masterklas o teritoriji kulture

U naredna tri dana prvi masterklas o teritoriji kulture
Foto: N.N. | U naredna tri dana prvi masterklas o teritoriji kulture

BANJALUKA - U naredna tri dana u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci biće održan prvi masterklas "Teritorija kulture: Kako skrenuti s puta i naći se na pravom mjestu?", koji je namijenjen umjetnicama, budućim kritičarima, studentima, kao i mladima zaposlenim u medijima koji se bave kulturom.

Masterklas će biti održan istovremeno u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju i Umetničkoj galeriji "Nadežde Petrović" u Čačku, kao prateći program 30. Memorijala Nadežde Petrović.

Ove tri ustanove masterklas organizuju u saradnji sa teoretičarima, kustosima, umjetnicima, stručnim predavačima iz regiona, a u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između BiH, Crne Gore i Srbije", koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira Fond UN za izgradnju mira.

Masterklas će biti održan i posredstvom "Zum" video-konferencije 27, 28. i 29. oktobra, najavljeno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Svi akreditovani učesnici uživo će slušati izlaganja i razgovarati sa značajnim predavačima o različitim pozicijama instucionalnih kustoskih praksi i muzejima kao autonomnim ili eksteritorijlnim mjestima posebne teritorije kulture, o nezavisnim, satelit programima, alternativnim teritorijama kulture i privatnim incijativama kao supstitucijama institucionalnog izlagačkog prostora, te o poziciji umjetnika, umjetničkih praksa kao modela kulturne aproprijacije, mapiranju umjetničkih praksa i novih prostora kulture.

Masterklas će biti održan u izlagačkom prostoru Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera, a učesnici će po završetku dobiti sertifikat o učestvovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije