Vizuelna umjetnost

"U našem slikarstvu tražimo evropske vrednosti"

"U našem slikarstvu tražimo evropske vrednosti"
Foto: N.N. | "U našem slikarstvu tražimo evropske vrednosti"

BANJALUKA - "Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice srpske" naziv je izložbe koja je otvorena u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske uz mnogobrojne zvanice javnog i kulturnog života, a čast da otvori ovu postavku pripala je Nataliji Trivić, ministarki prosvjete i kulture Republike Srpske.

Postavka kroz umjetnička djela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedenih u različitim tehnikama, objedinjuje četiri tematske cjeline: nasljeđe, slobodu, progres i raznolikost. Njihov cilj je da publika promisli o fenomenima i vrijednostima na kojima se temelji evropska civilizacija jer je izložba i nastala prošle, 2018. godine, kada je i obilježena godina evropskog kulturnog nasljeđa.

Postavka u Banjaluci priređena je u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj".

"Izložba 'Evropski fenomeni' nosi posebnu višeznačnost, a predstavljanjem u MSU RS potcrtava i više važnih aspekata zajedničkog nacionalnog djelovanja u oblasti umjetnosti i kulture Srpske i Srbije, te zajedničku opredijeljenost da ovu saradnju ubuduće osnažujemo, postavljajući još čvršće temelje nacionalnom djelovanju na jedinstvenom kulturnom prostoru", rekla je Trivićeva prilikom svečanog otvaranja.

Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture Srbije, rekla je da se otvaranjem ove izložbe zaokružuje manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj".

"Ponosni smo što je ove godine ta manifestacija obeležena bogatim programom, iako smatramo da ne treba posebno da se predstavljamo jedni drugima. Naši kulturni stvaraoci se dobro poznaju i sarađuju, a u okviru ove manifestacije uvek imamo nešto novo da pokažemo jedni drugima", istakla je Vanušićeva, navodeći da postavka izložbe obrađuje evropske fenomene umjetnosti i spaja različitosti.

Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, navela je da su među autorima djela u postavci poznati Uroš Predić, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Petar Dobrović, ali i niz manje poznatih autora.

"Odlučili smo da ne tražimo evropske majstore, već da u našem slikarstvu tražimo evropske vrednosti i odlučili se za četiri teme izložbe da pokažemo da se u našoj nacionalnoj umetnosti mogu prepoznati evropski fenomeni", istakla je Palkovljević-Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije