Vizuelna umjetnost

U srijedu izložba Arhiva RS u Beogradu

U srijedu izložba Arhiva RS u Beogradu
Foto: Ilustracija | U srijedu izložba Arhiva RS u Beogradu

BEOGRAD - U sklopu manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" u Arhivu Jugoslavije u Beogradu u srijedu, 4. septembra 2019, s početkom u 14 časova biće otvorena izložba Arhiva Republike Srpske "Banjaluka - centar Vrbaske banovine".

Autori ove značajne izložbe su Nebojša Radmanović, Verica Stošić i Vladan Vukliš.

Izložbu je ranije, ove godine, mogla da vidi i banjalučka publika u Kulturnom centru Banski dvor. Posjetioci u Beogradu moći će da vide fotografije postrojavanja 33. pješadijskog puka u Boriku 1935. godine, paradu vojnih jedinica Aleksandrovom ulicom, oficirski dom, Banski dvor te druga zdanja iz perioda Vrbaske banovine, kao i znamenite ličnosti i bivše gradonačelnike grada Banjaluka.

Uz izložbu u aprilu ove godine objavljena je i monografija, koja, po riječima Verica Stošić, predstavlja svjedočenje o svim onim događanjima koji su se odvijali od postanka do kraja Vrbaske banovine.

"Kako se odvijao život, od uprave do zdravstva, oblasti školstva i kulture, tako smo napravili jednu zaokruženu sliku o Banjaluci tog vremena na osnovu arhivske građe. Monografija ima osam poglavlja i Banjalučani danas u njoj mogu jasno da vide kako je njihov grad izgledao u ovom istorijskom periodu", kazala je Stošićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije