Vizuelna umjetnost

Udruženje Adligat izložilo pismo slikara Uroša Predića

Udruženje Adligat izložilo pismo slikara Uroša Predića
Foto: Youtube / Printscreen | Udruženje Adligat izložilo pismo slikara Uroša Predića

​BEOGRAD - Udruženje Adligat saopštilo je danas da je njihov Muzej knjige i putovanja uvrstio u stalnu postavku originalno pismo slikara Uroša Predića (1857-1953).

Iz Adligata je nevedeno da su, povodom godišnjice smrti Predića 11. februara, izložili pismo upućeno kolekcionaru Joci Vujiću (1863-1934), i da je ovaj "značajni dokument sada prvi put u cjelosti dostupan javnosti".

U pismu Vujiću iz 1932. godine, Predić i sam skromnog imovnog stanja nastoji pomoći profesoru crtanja iz Sente Milutinović da se poslije premještaja u Ćupriju, vrati poslom bliže porodici.

"Ja ovdje (u Beogradu) od mjerodavnih ličnosti ne poznajem nikoga, niti sam izlazio iz svoje povučenosti, tražeći veze sa onima, koji vedre i oblače u ovoj zemlji", piše, između ostalih, Predić

Predsjednik Adligata Viktor Lazić je naveo da na tri strane Predić potanko objašnjava Vujiću zašto baš njega moli za pomoć i vjeruje "da će ovo pismo doprinijeti da još bolje sagledamo život slavnog slikara, ali i cijelog jednog vremena.“

Kako je navedeno, pismo je poklonio nasljednik Joce Vujića, profesor Zemunske gimnazije u penziji Vasilije Vince Vujić sa suprugom književnicom Tanjom Kragujević, koji imaju status osnivača u Udruženju Adligat, gdje su i formirali svoj legat.

Predić je uradio portret Vujića, a u Adligatu su izložene Vujićeve naočare, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije