Vizuelna umjetnost

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu
Foto: N.N. | Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu

​BANJALUKA - Suai Aksoi, generalna predsjednica ICOM-a (Međunarodne muzejske organizacije pri UNESCO-u), posjetila je Muzej savremene umjetnosti RS (MSU RS) i Muzej Republike Srpske i tom prilikom upoznala se s radom ove dvije institucije kroz izložbu "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", odnosno projekat "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe".

Njena posjeta organizovana je u okviru Međunarodnog dana muzeja, koji se po preporuci ICOM-a obilježava od 1977. godine, a jedan od povoda jeste i uvid u trenutnu izložbu MSU RS, pošto će ona u septembru tekuće godine imati svoju zvaničnu prezentaciju na generalnoj konferenciji ICOM-a u Japanu.

"U Banjaluku dolazim s turneje po jugoistočnoj Evropi. Prethodno sam posjetila muzeje u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani povodom Međunarodnog dana muzeja, čiji su ciljevi međukulturna razmjena, međukulturno razumijevanje i saradnja, kao i promocija svih kulturnih događaja i kulturnog nasljeđa u svijetu", obratila se medijima prilikom svoje posjete Suai Aksoi. Ona je istakla da je ICOM stara organizacija osnovana još 1946. godine s ciljem da pomaže, prije svega, lokalnoj zajednici i lokalnim muzejima i da tu tradiciju prenese na svjetski nivo.

"Organizacija je osnovana nakon Drugog svjetskog rata i jedan od njenih osnovnih ciljeva od početka do danas jeste promocija mira i promocija svega onoga što je preživjelo u 20. vijeku poslije dva svjetska rata", kazala je Suai Aksoi.

Ona je navela da su određena loša iskustva čovječanstva ostala i opstala do danas i da to najbolje znamo mi s ovih prostora.

"Ono što je uloga muzeja, stoga, svakako jeste da doprinosi miru i suživotu kako na ovim, tako i na svim drugim prostorima koji su bili pogođeni ratovima, tako da mi je drago da sam ovdje i da zajedno proslavljamo ove dane muzeja. Iskreno se nadam da ćemo imati mogućnosti kroz ovakve događaje da doprinesemo miru i suživotu u ovim sredinama", rekla je Aksoijeva, podsjetivši da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja "Muzeji kao središta kulture - budućnost tradicije", odnosno određeni spoj savremenosti i tradicije. Već je jasno, zaključila je, zašto su muzeji središte kulture i to će ujedno biti i tema predstojeće generalne konferencije ICOM-a, koja će biti održana u septembru tekuće godine u japanskom gradu Kjoto.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, rekla je da je veliko zadovoljstvo što je Aksoijeva posjetila njihov muzej, kao i što će izložba "Percepcije" biti predstavljena u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije