Vizuelna umjetnost

Umjetnica izumila tepih koji pruža zagrljaje

Umjetnica izumila tepih koji pruža zagrljaje
Foto: N.N. | Umjetnica izumila tepih koji pruža zagrljaje

Losanđeleška umjetnica Lusi Mekrae u sklopu projekta "Future Survival Kit", u kojem predstavlja alate za preživljavanje budućnosti koje je nadahnula ovisnost o tehnologiji, osmislila je "Compression Carpet" (Tepih za kompresiju), namijenjen za sve one koji žude za zagrljajem.

Riječ je, naime, o nekoliko uređaja koji su dizajnirani da oponašaju ljudski zagrljaj i pozitivne efekte koje isti prouzrokuje. Potrebne su, ipak, dvije osobe za upravljanje "Compression Carpetom", od kojih se jedna smješta u udobnost vazdušastih jastuka koji stišću tijelo, dok druga  okreće polugu kako bi se pritisak pojačao.

Ovim je projektom američka kreativka htjela naglasiti ljudsku potrebu za kontaktom koji se u posljednjih nekoliko godina ostvaruje u digitalnom svijetu. Danas je, više nego ikad naglašena potreba za socijalnom distancom, te ovakvi uređaji, koji pružaju utjehu, pokazuju prednost tehnologije u teškim vremenima. No, ovisnost o istoj te "kriza dodira", kako Mekrae na svojoj stranici naziva pošast današnjeg doba, nešto je čemu se ne smije podleći. Svoj izum zato naziva protivotrovom, čak i za svijet kada će mehanički dodir, umjesto fizičkog kontakta s ljudima, postati solucija.

Umjetnica smatra da nas ovisnost o tehnologiji ne smije odvesti do odvajanja, a ako se to i dogodi, "Compression Carpet" je osmišljen da pruži iluziju ljudskog dodira.

Baš su zato uređaj i jastuci predstavljeni u neutralnim bojama, kako bi podsjećali na kožu. Djelo je predstavljeno na izložbi u San Francisku u sklopu događanja "Festival of The Impossible", koje istražuje buduću vezu između ljudi i uređaja. Rad se može pogledati na službenoj stranici umjetnice na kojoj se može i naručiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije