Vizuelna umjetnost

Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu

Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu
Foto: Ilustracija | Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu
Milan Rakulj

OHRID - Na "Ohridskom ljetu", najprestižnijoj kulturnoj manifestaciji u Makedoniji, prvi put u ovogodišnjem, 57. izdanju festivala, zvanično su učestvovali umjetnici iz Bosne i Hercegovine, i to operska diva Dunja Simić iz Banjaluke, te sarajevski Kamerni teatar 55, s kultnom predstavom "Žaba". Veče kulture BiH u okviru "Ohridskog ljeta" održano je u jednom od najljepših prostora u regionu i šire u kojem je moguće predstavljanje umjetnosti, u čuvenoj crkvi svete Sofije u Ohridu, a izvedbama bh. umjetnika, pored mnogobrojnih zvanica iz javnog i kulturnog života Makedonije, prisustvovali su Lepa Babić, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, i Robert Alagozovski, ministar kulture Republike Makedonije.

Na samom početku večeri, pred početak koncerta Dunje Simić u crkvi svete Sofije, prisutnima su se obratili ambasadorka Babić, te ministar Alagozovski. Ambasadorka Babić, koja je i najzaslužnija za dolazak bh. umjetnika na "Ohridsko ljeto", izrazila je zadovoljstvo zbog ukazane prilike da ljubiteljima umjetnosti u Makedoniji bude predstavljen dio bogatog kulturnog stvaralaštva BiH. Ministar Alagozovski je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo zbog predstavljanja bh. kulture kroz učešće umjetnika iz BiH na festivalu te u više navrata izrazio spremnost Ministarstva kulture Makedonije za jačanje saradnje dvije zemlje na polju kulture.

Sve izvedbe sopranistice Dunje Simić, koju je na klaviru pratila maestralna Snježana Popović-Vuleta, publika je nagrađivala dugotrajnim aplauzima, a na kraju skoro jednočasovnog koncerta i ovacijama.

Nakon koncerta, u potpuno ispunjenom amfiteatru crkve na sceni savršeno prilagođenoj za kamerne predstave publika je s uživanjem pratila izvođenje predstave "Žaba", tokom koje su briljirali glumci Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović.

Babićeva je nakon izvedbi čestitala umjetnicima iz Bosne i Hercegovine jer su na najbolji mogući način predstavili kulturu BiH u Republici Makedoniji, te kako je ocijenila zasigurno otvorili put i za učešće drugih umjetnika iz naše zemlje na festivalu "Ohridsko ljeto".

S obzirom na značaj koji ovaj festival ima u regionu i šire hvale je vrijedno zalaganje Ambasada BiH u Skoplju na čelu s ambasadorkom Lepom Babić, koja će, prema našim informacijama, nastojati da osigura učešće bh. predstavnika na festivalu i naredne godine.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Otvorena izložba slika Natalije Cimeše
Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba slika Natalije Cimeše

Otvorena izložba "Tri tačke dodira"
Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Tri tačke dodira"

Najčitanije