Vizuelna umjetnost

Umjetnički projekat koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži hrana

Umjetnički projekat koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži hrana
Foto: N.N. | Umjetnički projekat koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži hrana

Suši zamotan u rastrgane plastične vrećice ili čaša piva koju, umjesto fine bijele pjene, krase komadići stiropora samo su jedan dio provokativne foto serije "Microplastic" koju potpisuje "Sweet Sneak Studio", a koja istražuje uticaj plastike na zagađenje. Ovom prilikom posebnu pažnju je dobila mikroplastika i njen udio u svakodnevnoj prehrani.

Nizozemski studio udružio je snage s fotografom Mortenom Bentzonom, a kao rezultat nastalo je osam vizuala koji prikazuju hranu i piće u kojima je najveća mogućnost da ćete pronaći čestice plastike manje od pet milimetara.

"Konzumacija plastike postala je globalni problem. Često naš plastični otpad završi u prirodi, a kako plastici treba vrlo mnogo vremena da se razgradi, ona ulazi u naš prehrambeni lanac kao mikroplastika. Zbog svoje malene veličine, mikroplastika prolazi kroz filtracijske sisteme za vodu i ulazi u rijeke, mora i okeane, a potom ih konzumiraju morske životinje što ima ogroman uticaj na njihovo zdravlje. Naravno, mikroplastiku kroz svoj plijen konzumiraju i mesožderi", objašnjavaju iz "Sweet Sneak Studija" te dodaju: "Na koncu, mikroplastika se pomiče sve do vrha hranidbenog lanca i završava na našem tanjiru."

Foto projekt koji je, u vidu izložbe, napravljen za zoološki vrt u Kopenhagenu ima za cilj osvijestiti ljude na poguban uticaj plastike na zagađenje, ali i pokazati da je njen uticaj mnogo dalekosežniji od onoga što smo donedavno smatrali.

Takođe, "Sweet Sneak Studio" ovom je serijom fotografija želio razbiti predrasude da se mikroplastika nalazi isključivo u morskoj hrani. Naučnici su, naime, najviše mikroplastike pronašli u flaširanoj vodi, ali i u kuhinjskoj soli, pivu i medu. "Sweet Sneak Studio" koji je inače poznat po fotografijama koje slave svu ljepotu gastronomije, ovoga je puta izašao iz svog okvira, a suosnivačica Katrin Fiesler rekla je portalu "Dezeen" kako su se ovoga puta fokusirali na to da prikažu "ružnu istinu" o hrani koju svakodnevno konzumiramo. Uticaji mikroplastike na ljudsko zdravlje još nisu poznati, no sasvim je sigurno da nisu baš blagotvorni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije