Vizuelna umjetnost

Umjetniku Željku Opačku u MSU RS uručena "Plaketa Grada Banjaluke"

Umjetniku Željku Opačku u MSU RS uručena "Plaketa Grada Banjaluke"
Foto: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske | Umjetniku Željku Opačku u MSU RS uručena "Plaketa Grada Banjaluke"

BANJALUKA - Umjetniku Željku Opačku u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) danas je svečano uručena "Plaketa Grada Banjaluke" koja mu je dodijeljena u aprilu ove godine.

Banjalučki umjetnik, nastanjen u Sloveniji bio je spriječen zbog zdravstvenih razloga da prisustvuje Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Grada te je u njegovo ime nagradu tada preuzela Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

"Ova nagrada dodjeljena je između ostalog kao znak priznanja umjetniku Željku Opačku koji je 2021. godine Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske poklonio 1.533 umjetnička djela povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja naše institucije i na poseban način dopunio muzejsku kolekciju", saopšteno je iz MSU RS.

"Plaketa" je priznanje Grada Banjaluka, koje se dodjeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture, kao i za izuzetna humana djela i ispoljenu hrabrost.

O umjetniku

Željko Opačak rođen je 1962. godine u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1986. godine, gdje je završio i postdiplomske studije 1988. godine.

Iste godine postao je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a 1989. godine član Udruženja likovnih umjetnika Slovenije i Društva likovnih umjetnika Celja.

Živi i radi u Sloveniji, gdje posljednjih trideset godina intenzivno stvara i izlaže, a angažovan je i na polju pedagoškog rada u gimnaziji, gdje predaje likovnu umjetnost sa istorijom umjetnosti i likovnu teoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije