Vizuelna umjetnost

Una inspirativna, grad veseo i živ

Una inspirativna, grad veseo i živ
Foto: Arhiva N.N | Una inspirativna, grad veseo i živ

NOVI GRAD - Umjetnička kolonija "Rakani", na kojoj je u ljepotama istoimenog sela i šireg područja opštine Novi Grad u proteklih osam dana stvaralo više slikara iz Republike Srpske i Srbije, zatvorena je juče.

Kolonija je održana u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad, a ljepote prirode i motive iz ovog pograničnog mjesta na Uni, koje je posebno zanimljivo u ljetnom periodu, na svoja platna prenijeli su: Milutin Kopanja iz Beograda, Emilija Boroja iz Novog Sada, Marija Spasić i Dejan Stojanović iz Leskovca, Snežana Nešković-Simić iz Loznice, Srđan Kosić i Nikolina Peslać iz Banjaluke, Milovan Čikić iz Gradiške, te Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Ivana Blagojević iz Novog Grada.

Radi se o slikarima različitih generacija koji se, po običaju, u Rakanima nadopunjuju poput muzičara na sceni tako što mladi svojom svježinom nadahnjuju starije, dok stariji uče mlade. To se moglo zaključiti i iz izjava učesnika.

"Koristim ulje, akril i ostale klasične tehnike sa kojima upotrebljavam prašak za pecivo, mirisne soli i zapravo sve što je upotrebljivo, a da ostavlja trag na platnu. Ta kombinacija običog i neobičnog mi je izuzetno zanimljiva. Isto tako zanimljivo je sve što se može vidjeti i sresti na Uni, od prirode do ljudi, odnosno kolega sa kojima su razgovori i te kako i dobri i korisni za struku", kazala je Nikolina Peslać.

Njen stariji kolega Milutin Kopanja, sa beogradskom adresom i ovdašnjim korijenima, istakao je da je susret sa Unom ove godine bio veoma inspirativan.

"Sam Novi Grad od mog poslednjeg boravka dosta je napredovao, sređen je, noću osvetljen, a danju veoma živ i veseo zbog kupača koji tu dolaze sa raznih strana. Ulice i parkovi su izuzetno uređeni", rekao je Kapanja, ističući da je na upravo završenoj koloniji slikao djela koja govore o ljudskoj egzistenciji.

"Motivi mojih slika su ptice kao simbol slobode, ograde na slikama predstavljaju ograničenja, dok su jabuke predstavljene kao simbol darivanja", dodao je Kopanja.

Umjetnička djela stvorena na ovogodišnjoj likovnoj koloniji publika će imati priliku da pogleda na izložbi koja će otvoriti likovnu koloniju "Rakani 2018".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije