Vizuelna umjetnost

Uz pomoć aplikacije otkrivaju čari muzeja

Uz pomoć aplikacije otkrivaju čari muzeja
Foto: N.N. | Uz pomoć aplikacije otkrivaju čari muzeja

BANJALUKA - ARTsee aplikacija za djecu s poteškoćama u razvoju, koja će uz pomoć animacije, zvuka i kognitivno prilagođenog teksta pristupiti vrijednim muzejskim eksponatima te tako o njima učiti, besplatno je dostupna na Google Play Storeu.

Aplikacija je izrađena u martu 2019. godine, a učenje je planirano u muzeju Umjetničke galerije BiH. Međutim, s obzirom na činjenicu da je pandemija virusa korona spriječila okupljanja te brigu o djeci koja pripadaju izuzetno osjetljivoj kategoriji stanovništva, aplikacija je prilagođena kućnoj varijanti i može se skinuti besplatno pod nazivom ARTsee UGBIH.

"Uz podršku granta Goethe Instituta i Transfera za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH razvili smo kućnu verziju, koja ovoj senzibilnoj grupi treba da pruži online obrazovne sadržaje. Roditelj/staratelj korisnika aplikacije uz postavljanje pitanja o sadržajima, povezivanjem zvuka i animacije i zajedničkog čitanja teksta, može raditi na razvoju kognitivnih i komunikacijskih vještina kod djeteta", istakla je idejna kreatorka aplikacije i muzejska edukatorka UGBIH Aida Šarac.

Pored toga što se aplikacija koristi u BiH, koristi se i u Gradskoj galeriji "Korinthos" u Grčkoj.

"Aplikacija nudi mogućnost pridruživanja i drugih muzejskih kolekcija online ARTsee zajednici. Zainteresirani muzej treba da angažuje stručni UGBIH tim, koji se sastoji od muzejskog stručnjaka, eksperta specijalne pedagogije i dizajnera, koji bi izvršili selekciju i prilagodbu eksponata te ih ponudili na online platformi ARTsee aplikacije", kazala je Aida Šarac.

Na ovaj način Umjetnička galerija BiH ostvarila bi dodatna finansijska sredstva u teškoj ekonomskoj situaciji koja je uzrokovana pandemijom.

"Krajnji korisnici aplikacije, a to su djeca sa različitim razvojnim teškoćama (spektar autizma, Daunov sindrom i umanjene intelektualne sposobnosti) zajedno sa roditeljima/starateljima, mnoga udruženja, NVO i specijalne škole imali bi potpuno besplatan digitalni didaktički alat za rad sa djecom", objasnila je Aida Šarac.

ARTsee aplikacija iz kolekcije UGBIH nudi djela Safeta Zeca, Bekira Misirlića, Atanasija Popovića, Salima Obralića, Karla Afana de Rivere, Gabrijela Jurkića i Marija Mikulića, putem kojih se korisniku žele približiti pojmovi i koncepti: otvoreno-zatvoreno, više-manje, smjena godišnjih doba, likovni materijali i kišni gradski dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije