Vizuelna umjetnost

"Varirane repeticije" slikara Alekse Vidakovića od srijede na Kastelu

"Varirane repeticije" slikara Alekse Vidakovića od srijede na Kastelu
Foto: N.N. | "Varirane repeticije" slikara Alekse Vidakovića od srijede na Kastelu

BANJALUKA - Izložba "Varirane repeticije" akademskog slikara Alekse Vidakovića biće otvorena u srijedu s početkom u 19 časova, u Kamenoj kući tvrđave Kastel. Organizator izložbe je Kulturni centar Banski dvor, a tekst za nju napisala je Marina Vojvodić, profesorica Akademije umjetnosti u Novom Sadu, u čijoj je klasi Vidaković završio master studije.

Inače, Vidaković je osnovne studije završio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a pored slikarstva bavi se fotografijom, grafikom i grafičkim dizajnom.

"Dosadašnji slikarski radovi Alekse Vidakovića baziraju se na likovnoj problematici poetike vizuelnog u domenu slikarstva postgeometrijske apstrakcije. Dela ovog mladog umetnika nadahnuta su idejom vizuelnog predstavljanja 'živog u neživom' i upućuju nas na sasvim suveren poetski svet i jedan osoben slikarski izraz kroz koji autor iznosi svojevrsni 'iskaz' o svetu u kome živi", zapisala je o postavci Marina Vojvodić. Ona dodaje da se u ovim slikama odražava težnja ka suptilnom i skladnom odnosu, te specifičnom problemski razvijenom teorijom.

Tu teoriju, nastavlja Vojvodićeva, sagledavanja, refleksije i autorefleksije sopstvenog rada kroz brojna interesovanja (grafika, slika, dizajn, novi mediji) Vidaković uspješno integriše u veoma čisto i svedeno slikarsko rješenje.

"Izložbom novog ciklusa slika Vidaković na izvestan način opcrtava i svoja dosadašnja umetnička istraživanja u kojima problematizuje estetske domete i granice savremene umetničke prakse i aktuelne visokotehnološke stvarnosti kroz prostorne odnose, kroz emotivnost i osećajnost", zapisala je Vojvodićeva.

Sam Vidaković kaže da se predmet istraživanja slikarskog rada odnosi na vizuelno promišljanje i krajnje stilizovanje apstraktnih geometrijskih oblika, te njihovo slikarsko transponovanje u novu geometrijsku, čvrstu i stabilnu pikturalnu cjelinu.

"Novim geometrijskim slikarskim rješenjima moje strukturalne kompozicione cjeline mogu da simbolički predstavljaju i ljudske figure i njihove odnose. Svaka slika je konceptualno osmišljena i izvedena kroz proces slikarskog rada i određene postupke i metode slikanja - svođenjem slikarske forme do znaka", kaže Vidaković.

On ističe da konstruktivnim linijama slikarski istražuje i bavi se slikarskom formom u polju geometrijske apstrakcije, kroz koju nastoji da dočara "međuljudske" odnose i specifične relacije.

"Takvu konstrukciju izdvajam ili označavam koloristički ili je naglašavam postupcima izdvajanja i ogoljavanja nebojenog praznog prostora od drugih elemenata - bojom. Ista ideja se sprovodi i u samom načinu oslikavanja ili neoslikavanja, kroz modele - redukcije/oduzimanja. Slikarskim tretmanom površine istovremeno ostvarujem i njegujem strukturu i teksturu slike kao površine, kojima gradim geometrijske forme", navodi Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije