Vizuelna umjetnost

Večeras promocija monografije o "Jesenjem salonu"

Večeras promocija monografije o "Jesenjem salonu"
Foto: Ilustracija | Večeras promocija monografije o "Jesenjem salonu"

BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske večeras, s početkom u 19 časova, biće promovisana monografija "Banjalučki Jesenji salon" autorke Sarite Vujković.

Monografija je rezultat saradnje Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i nastala je kao rezultat sporazuma o zajedničkoj saradnji kojim se, između ostalog, želi unaprijediti zajednički naučni i stručni rad ovih dviju institucija.

Banjalučki "Jesenji salon" pokrenut je 1962. godine i važio je za jednu od najznačajnijih likovnih manifestacija tadašnje Jugoslavije.

Obilježavajući pet decenija od održavanja prvog "Jesenjeg salona", 2012. godine u Muzeju savremene umjetnosti RS priređena je izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja koja su izlagana na ovoj manifestaciji, a koja su putem otkupnih nagrada i poklona ostala baština našeg grada.

Ova izložba je prvi put u cijelosti predstavila zbirku "Jesenjih salona", koja je nakon toga proučena i naučno valorizovana u monografiji "Banjalučki Jesenji salon".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije