Vizuelna umjetnost

Virus korona otkazao "Art simpozijum Jahorina"

Virus korona otkazao "Art simpozijum Jahorina"
Foto: Srna/Arhiva | Virus korona otkazao "Art simpozijum Jahorina"

PALE - Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina 2020" neće biti održana zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom virusa korona, rekao je Srni njen osnivač i umjetnički rukovodilac Lazo Savić.

Savić je dodao da je ove godine trebalo da bude održan 18. saziv likovne kolonije na kojoj bi učestvovali umjetnici iz Japana, Rusije, sa Filipina, iz Španije, Srbije, Bugarske, Makedonije i BiH.

"Bilo je planirano da dođe pet vajara koji bi radili skulpture u kamenu velikog formata. Pale su, nažalost, ostale uskraćene i bez prelijepih skulptura koje bi krasile paljansko šetalište", ističe Savić.

On se nada da će umjetnici doći iduće godine.

Prema njegovim riječima, zbog otkazivanja Međunarodne kolonije, sa umjetnicima je dogovorio da pošalju po jednu sliku kako bi bio obogaćen fundus kolonije, tako da očekuje pedesetak djela manjeg formata.

"Djela su manjeg formata zbog lakšeg transporta, a izložba će biti organizovana kada se stvore uslovi za to", navodi Savić.

Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, te podsticaj turizma, kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španija, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine, čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije