Vizuelna umjetnost

Visoka škola Banjaluka College: Humanitarna izložba radova studenata

Visoka škola Banjaluka College: Humanitarna izložba radova studenata
Foto: Ustupljena fotografija | Visoka škola Banjaluka College: Humanitarna izložba radova studenata

BANJALUKA - Godišnja izložba radova studenata grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, koja je ove godine prodajno-humanitarnog karaktera, otvorena je na visokoj školi Banjaluka College.

Novac koji se prikupi prodajom radova namijenjen je udruženju Down Syndrom centar Banjaluka.

Grafički dizajn je stvaralačka ili kreativna djelatnost koja ima za cilj da putem likovno-grafičkog izražavanja i uz odgovarajuća tehnička sredstva ostvari kvalitet savremene komunikacije, pojasnila je doc. mr Bojana Mihajlović.

Ona je dodala da se studenti Banjaluka Collegea sa SP Grafički dizajn i vizuelne komunikacije predstavljaju javnosti u okviru tradicionalne godišnje izložbe crtežima, slikama, ilustracijama, fotografijama, grafikama, likovno-grafičkim rješenjima kao što su plakat, letak, brošura, katalog, logotip...

Koristeći tehnike olovke, tuša, akvarela, linoreza, linogravure, ali i određenih softvera, uspjeli su, često i van zadatih okvira, da naprave eksperimente, te putem njih dođu do sasvim novih rezultata.

Posvećenost u svakom pojedinačnom radu otkriva nam dobro poznavanje svojstava osnovnih elemenata dizajna, složenih u skladu s određenim principima. U procesu stvaranja radova studenti odgovaraju na specifične zahtjeve i probleme, istovremeno ostavljajući lični izraz kroz vizuelnu slobodu autora.

Prisutnima se obratilo i šef odjeka doc. dr Zoran Gazibarić, istakavši da javnost može vidjeti više od 150 radova nastalih u Multimedijalnom studiju BLC-a, Grafičkom ateljeu i Foto-studiju BLC-a, što daje poseban značaj ovoj vrsti umjetnosti.

Predstavnik Udruženja, arhitekta Zdravka Jelić  štićenicima prenosi svoje znanje i ističe da je za njih velika čast biti na BLC-u, koji je na ovaj način pružio podršku osobama sa Down sindromom.

Ona je pozvala studente da se uključe u rad udruženja i pomognu štićenicima da razviju svoje umjetničke sklonosti.

Izložba će biti otvorena do septembra u prostorijama Multimedijalnog centra BLC-a i tokom cijelog perioda mogu se kupiti radovi na osnovu dobrovoljnih priloga.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije