Vizuelna umjetnost

Marko Golub o izložbi "Licem u lice": Mirko Ilić stripom se vratio u mladost

Marko Golub o izložbi "Licem u lice": Mirko Ilić stripom se vratio u mladost
Foto: Nemanja Mićević | Marko Golub o izložbi "Licem u lice": Mirko Ilić stripom se vratio u mladost

BANJALUKA - Marko Golub, kustos izložbe "Licem u lice" svjetski priznatog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića, u srijedu uveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) zainteresovane je proveo kroz ovu postavku, te održao predavanje na temu "Dizan kao događaj".

Publika je mogla vidjeti tri cjeline izložbe: "Puno buke ni oko čega", "Horizontalno i vertikalno" i "Iz povijesti ljudske gluposti - Dizajnerska povijest svijeta".

"Centralni dio izložbe je bio postavljen u Zagrebu i preko 10 drugih gradova, dok je za Banjaluku glavna cjelina proširena uz dodata još dva segmenta, koja se pored plakata bave i stripom", rekao je Golub.

Dodao je da se ova izložba sastoji od tri vrlo različite izložbe unutar kojih je prva cjelina "After corona 2020" najkompaktnija.

"Već kod prvih nekoliko tabli ovih stripova imate osjećaj da znate gdje ste, to je jedna atmosfera, jedan film i jedna emocija, koja se kroz ostatak izložbe raspada na puno različitih komadića", kazao je kustos.

Naveo je da je do 2020. godine Mirko Ilić bio strip-autor s ogromnim diskontinuitetom u radu i da je sve što je do tada napravio bilo 1976. godine, kada su mu objavljeni stripovi u ozbiljnim revijalnim časopisima, a 1980. je objavio posljednji strip.

"Mirkov povratak u strip dolazi sa koronom. To je na neki način povratak u mladost i u osjećaj sigurnosti, jer je korona donijela osjećaj anksioznosti i straha koji je svakog zahvatio. Svi stripovi iz ovog ciklusa su nastali u toj atmosferi, hronološki su poredani, crtani na tabletu, što nije nekakav ustupak novim tehnologijama, nego je jednostavno u današnje vrijeme praktično", pojasnio je Golub.

Izjavio je da se kroz ovu izložbu vidi autor koji kao da nije prestao crtati 40 godina, u svakom od kadrova se vidi duboko poznavanje dramaturgije stripa, te da u skoro svakom od stripova postoji neka vizuelna referenca.

"Stripovi obrađuju različite autorske osobnosti Mirka Ilića jer se radi o čovjeku koji je u istoriji stripa važan autor u Hrvatskoj i nekadašnjoj Jugoslaviji. Važan je i kao grafički dizajner, dizajner plakata i ilustrator u različitim novinskim izdanjima u Evropi i Americi", objasnio je Golub.

Centralni dio izložbe obuhvata sva područja stvaralaštva Mirka Ilića, plakate, naslovnice časopisa i veliki dio plakata rađenih za pozorišne predstave, dok se završni dio vratio na strip i na period prije 40 godina.

Nakon vođenja kroz izložbu održano je predavanje "Dizajn kao događaj" kroz koje su predstavljeni neki od najboljih primjera grafičkog dizajna iz Hrvatske od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas.

U ovim dizajnima se mute granice između dizajna i svakodnevnog života, kulture i politike, privatnog i javnog i u kojima dizajn djeluje kao oštra intervencija u javnom prostoru i javnoj sferi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije