Vizuelna umjetnost

Volterova statua ponovo na starom mjestu

Volterova statua ponovo na starom mjestu
Foto: Twitter / Printscreen | Volterova statua ponovo na starom mjestu

Nije riječ o originalu koji je u lošem stanju, već o "finoj kopiji od smole" postavljenoj na Trgu Sen-Onor Volter.

Statua velikog francuskog filozofa Voltera, ključne ličnosti prosvetiteljstva, koja je kako piše "The Guardian” nestala sa svoga postolja prije gotovo četiri godine ponovo krasi mali trg u šestom pariškom arondismanu.

Iako nije riječ o originalu koji je u lošem stanju, već "finoj kopiji od smole" povratak Voltera u Grad svjetlosti baš pred Olimpijske igre obradovao je Parižane.

Karen Taieb, zamjenica gradonačelnice Pariza, prenose mediji, odgovorna inače za naslijeđe prestonice, rekla je da su gradske vlasti napravile kopiju statue jer je "originalna kamena figura bila suviše krhka da izdrži vremenske prilike i zagađenje".

"Originalna statua, koja je bila teško oštećena i krhka, sada je restaurirana i zaštićena. Najvažnije je da je filozof prosvetiteljstva ponovo ustoličen u svom pariskom zelenom okruženju, nastavljajući da prosvjetljuje i budi usnule umove”, rekla je ona na nedavnom javnom otkrivanju nove statue na originalnom postolju.

Kako pomenuti britanski list podsjeća, Volterov nestanak sa Trga Sen-Onore blizu lijeve obale Sene iza prestižne Akademije lijepih umjetnosti, do čega je došlo 2020. godine, izazvao je gnijev i proteste, prenosi "Politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije