Vizuelna umjetnost

Za MSU RS prestižna nagrada na 45. Salonu arhitekture u Beogradu

Za MSU RS prestižna nagrada na 45. Salonu arhitekture u Beogradu
Foto: Ustupljena fotografija | Za MSU RS prestižna nagrada na 45. Salonu arhitekture u Beogradu

BANJALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), kako je saopšteno iz ove institucije, dobitnik je prestižne arhitektonske nagrade 45. Salona arhitekture u organizaciji Muzeja primijenjene umjetnosti u Beogradu. (MSU RS), kako je saopšteno iz ove institucije, dobitnik je prestižne arhitektonske nagrade 45. Salona arhitekture u organizaciji Muzeja primijenjene umjetnosti u Beogradu.

Ovu značajnu nagradu, koja se smatra jednom od najreprezentativnijih nagrada za arhitekturu u Srbiji, dobijena je za novi enterijer MSU RS, koji potpisuje autorski tim dr Milica Lopičić i dr Pavle Stamenović s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Nagrađeni projekat novog enterijera Muzeja podrazumijevao je adaptaciju potkrovnih prostorija namijenjenih za prvu javnu specijalizovanu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonicu i naučno-istraživački centar za proučavanje savremene umjetnosti. Kroz ovaj projekat omogućeno je da se oformi nova naučno-istraživačka baza Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je povezana s Univerzitetom u Banjaluci, i da se dobije inovativni prostor koji daje nove mogućnosti za korištenje reprezentativne zgrade Muzeja i njegovih kapaciteta", saopšteno je iz MSU RS.

Salon arhitekture, saopšteno je dalje, najznačajnija je izložba arhitektonskog stvaralaštva u Srbiji, a ovogodišnja postavka ove reprezentativne manifestacije okupila je više od 60 odabranih radova iz nekoliko profesionalnih kategorija. Stručni žiri koji je odabrao pobjednike su eminentni evropski stručnjaci iz oblasti arhitekture: Verner Zobek, Ljiljana Blagojević, Aleksandar Zeljić, Dubravka Đukanović, Marjana Radović, Marija Maruna i Ljubica Arsić.

Na dodjeli nagrada 45. Salona arhitekture koja je upriličena u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovala je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

"Izuzetna mi je čast što je autorski tim koji čine dr Milica Lopičić i dr Pavle Stamenović nagrađen od strane beogradskog Salona Arhitekture, najrelevantnije smotre iz oblasti arhitekture u Srbiji. Nagrada za oblast enterijera koja se odnosi na novi rekonstruisani unutrašnji prostor Muzeja sasvim sigurno daje dodatnu vrijednost za sve ono što je do sada urađeno i predstavlja veliku motivaciju za nastavak adaptacije i objedini sve unutrašnje prostore naše zgrade", kazala je Vujkovićeva. 

Dodala je da će se time omogućiti kompletna vidljivost cijelom projektu koji daje nove sadržaje i funkcionalnije korištenje objekta, a predstavlja viziju transformacije zgrade kao multifunkcionalnog prostora za savremenu umjetnost.

"Ovom prilikom bih takođe uz tim arhitekata koji je radio na projektu spomenula i Kompaniju KOTO koja je u proteklom periodu pokazala visok nivo znanja, izuzetnu profesionalnost i sposobnost u izvođenju radova na nacionalnom spomeniku koji im je povjeren", zaključila je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije