Vizuelna umjetnost

Za restauraciju Historijskog muzeja BiH 1,7 miliona KM

Za restauraciju Historijskog muzeja BiH 1,7 miliona KM
Foto: VLADA KS | Za restauraciju Historijskog muzeja BiH 1,7 miliona KM

SARAJEVO – Odlukom Vlade Kantona Sarajero i Ministarstva kulture i sporta KS biće sufinansirana restauraciju objekta Historijskog muzeja BiH u iznosu od 1,7 miliona KM.

Riječ je o saradnji sa opštinom Novo Sarajevo, a nadležni podsjećaju da je riječ o objektu koji je nacionalni spomenik. Sredstva koja će Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojiti za njegovu restauraciju omogućiće očuvanje zgrade muzeja koja je dom za oko 400.000 eksponata. Osim toga, u arhitektonskom smislu, objekt predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera stvaralaštva u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji.

"Tokom posljednjeg rata u BiH Muzej se našao u blizini linije fronta i pričinjena je znatna materijalna šteta na objektu. U nekoliko navrata izvršeni su određeni radovi na sanaciji objekta. Međutim, sada se planira i potpuna sanacija stepeništa i vraćanje u izvorno stanje, te omogućavanje pristupa za osobe s poteškoćama u kretanju, ne narušavajući originalni arhitektonski dizajn", rekao je ministar Kenan Magoda.

Istakao je da je projekt Restauracije „Historijskog muzeja" od izuzetnog značaja ne samo za identitet opštine Novo Sarajevo, Kantona Sarajevo, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, kao i razvoj turizma u Kantonu Saraievo.

"Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu, te podsjećam da ćemo uskoro imati i zakon o preuzimanju privremenog sufinansiranja ustanova kulture i obrazovanja, do donošenja konačnog rješenja i načina finansiranja kako njihov opstanak i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen. Nastavićemo pružati podršku kulturnom sektoru i raditi na jačanju kulturne infrastrukture kako bismo zajedno sačuvali i promovisali bogato kulturno naslijeđe naše države", poručio je ministar Magoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije