Vizuelna umjetnost

Zadivljujuća arhitektura novih muzeja na svjetskim lokacijama

Zadivljujuća arhitektura novih muzeja na svjetskim lokacijama
Foto: N.N. | Zadivljujuća arhitektura novih muzeja na svjetskim lokacijama

Muzeji su oduvijek privlačili veliki broj radoznalih ljudi koji nisu nužno i zaljubljenici u umjetnost. Osjećaj za estetiku, zanimljivi enterijeri te zadivljujuća arhitektura, brojne entuzijaste inspirisali su da posjete barem jedan od mnogih muzeja u nekoj od svjetskih metropola.

Vrhunski muzeji širom cijelog svijeta koji su svoja vrata trebali da otvore 2020. razlikuju se po dizajnu, ali imaju jedno zajedničko: svaki je izgrađen i rekonstruisan s ciljem da njegovi prostori prvenstveno služe umjetnosti i umjetninama unutar institucije. Od dugo očekivanog američkog olimpijskog i paraolimpijskog muzeja i Kuće slavnih u Kolorado Springsu do mnogima najdražeg muzeja Doma u Londonu (koji je ponovno otvoren ovog proljeća nakon dvogodišnje obnove), ove godine debituju i mnogi drugi muzeji koje vrijedi posjetiti. Iako je pandemija virusa korona prolongirala otvaranje nekih novih zdanja, svakako ih je važno pomenuti.

MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI, Oklahoma

Ovu četvorospratnicu dramatične arhitekture u samom centru Oklahome, čija su se vrata otvorila ove godine, dizajnirao je studio "Rand Elliott Architects". Fokus pri izgradnji ovog velelepnog zdanja bio je na igri svjetla na vanjskom prostoru zgrade te je zbog toga izgrađen od recikliranog aluminijuma kako bi reflektovao boju neba u svakom trenutku. Upravo će zbog ovakvog dizajna svaka posjeta muzeju biti jedinstvena.

Muzej podržava sve oblike savremene umjetnosti i imaće edukativne programe, uključujući časove o keramici i izradi skulptura, radionice slikarstva i crteža. Novi digitalni mediji, više manjih galerija i specijalizovani prostori čine ga multidisciplinarnim mjestom.

HE ART MUZEJ (HEM), Kina

Izgradnju muzeja finansirao je preduzetnik He Jianfeng, koji je ovaj projekt posvetio svom rodnom gradu (Shunde, Guangdong provincija u Kini), pružajući stanovnicima i turistima instituciju koja kombinuje modernu umjetnost s lokalnim i istorijskim nasljeđem. Muzej je osmislio dobitnik prestižne nagrade za arhitekturu "Pritzker Prize" Tadao Ando, koji je dizajn zgrade, a i samu unutrašnjost predstavio kroz krugove različite veličine.

Ova dinamika predstavlja bogate slojeve prostora koji su realizovani dvostruko spiralnim dizajnom. Takav dizajn referenca je na drevnu kinesku kozmologiju i filozofiju, koja je zamišljala nebo kao okruglo, a zemlju kao kvadrat.

VELIKI MUZEJ EGIPTA, Giza

Davno najavljeno otvaranje muzeja u neposrednoj blizini piramida u Gizi prolongirano je za 2021. godinu.

U najnovijem egipatskom muzeju biće moguće vidjeti cijelu zbirku faraona Tutankamona, a i mnoge druge artefakte iz drevnog Egipta te će ovo biti najveći arheološki muzej na svijetu.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika novog muzeja biće prozirni kameni zid, dugačak 800 metara. Odvojen od zgrade, zid će na nekim mjestima biti viši, što će posjetiocima omogućiti da istraže zaklonjeni prostor iza. Rasporedom rasvjetnih tijela glavne zgrade arhitekte su dodale notu dramatičnosti pustinjskom krajoliku.

MUZEJ BUDUĆNOSTI, Ujedinjeni Arapski Emirati

Neprimjetno se integrišući u ultramoderni krajolik Dubaija, Muzej budućnosti baziran je na pretpostavkama života u 2035. godini.

Napravljen je od nekoliko hiljada međusobno isprepletenih čeličnih trokuta koje su proizveli 3D štampači. Struktura će biti ekološka, a istovremeno će imati moderan stil. Prepoznatljiva arhitektura je u jedinstvenom ovalnom obliku oka ukrašenog arapskom kaligrafijom s natpisima o budućnosti.

Muzej će istaći područja kao što su klimatske promjene, održivost, medicinski napredak te izazovi i tehnologije koje oblikuju budućnost. Inicijativa je Fondacije "Dubai Future", a iako je još u izradi, moderan dizajn već je osvojio neke od prestižnih nagrada u svijetu arhitekture. Otvaranje je predviđeno za kraj 2020. godine, međutim zbog pandemije virusa korona njegovo otvaranje prolongirano je za 2021. godinu, a tačan datum još nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije