Vizuelna umjetnost

Završena likovna kolonija "Rakani" u Novom Gradu

Završena likovna kolonija "Rakani" u Novom Gradu
Foto: N.N. | Završena likovna kolonija "Rakani" u Novom Gradu

NOVI GRAD - Izložbom slika pored rijeke Une u blizini Novog Grada juče je završen rad slikara na ovogodišnjem sazivu likovne kolonije "Rakani", koju je organizovala Javna ustanova Kulturni centar Novi Grad pod pokroviteljstvom ove opštine i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U jedinstvenom ambijentu prirode ove godine stvaralo je 12 umjetnika: Marija Sibinović i Jovana Đorđević, Boris Bogdanović iz Beograda, Marina Vojvodić iz Novog Sada, Gorana Stojakov iz Niša, Milovan Čikić iz Gradiške, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i Aleksa Vidaković iz Banjaluke, te učesnici domaćini Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Dragana Babić.

"Samo podneblje i ljudi koji ovo organizuju su dovoljan povod da jedan umjetnik uzme učešće i bude dio istorije ovog bogatog fundusa", rekao je akademski slikar Branko Jungić, koji je ove godine peti put učestvovao na koloniji. Njegov i radovi ostalih umjetnika koji su nastali u proteklih sedam dana kraj Une biće izloženi sljedeće godine u Centru za kulturu Novi Grad, a ta će izložba ujedno označiti početak kolonije "Rakani" 2020. godine.

Mirjana Drljača, dokumentarista galerije pomenutog centra, potvrdila je da su tokom kolonije nastala 22 djela.

"Kroz ove slike možemo vidjeti dobro druženje, ozbiljan rad, nevjerovatnu energiju koju su svi pokazali i vjerujem da će ova kolonija biti početak jednog novog prijateljstva," rekla je Drljača.

Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad, kazao je da je ova likovna kolonija jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija na području opštine. Povodom završetka kolonije Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti, kazao je da "Rakani" održavaju mladalački duh, a tome doprinose mladi umjetnici koji su došli iz Srbije i s banjalučke akademije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije