Vizuelna umjetnost

Završena peta likovna kolonija "Kolo"

Završena peta likovna kolonija "Kolo"
Foto: N.N. | Završena peta likovna kolonija "Kolo"

TREBINJE - Zajedničkom izložbom radova i proglašenjem najboljih u Muzeju Hercegovine u Trebinju zatvorena je ovogodišnja, 5. međunarodna umjetnička kolonija "Kolo".

Nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja na koloniji, po ocjeni stručnog žirija, ove godine je pripala slikaru Petru Mošiću, a po izboru učesnika, Dušanu Prodanu.

Nina Lojović Milinić, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović", nagrađena je za doprinos razvoju umjetničke kolonije "Kolo".

Na izložbi su predstavljena djela nastala na kreativnom druženju umjetnika, njih dvadesetak iz BiH, Srbije i Crne Gore, koji su po pozivu trebinjskog akademskog slikara Dražena Milića, koji je inače selektor i osnivač kolonije, u Trebinju boravili od 15. do 19. septembra, stavarajući u inspirativnom ambijentu Muzeja Hercegovine.

"Svi naši gosti na koloniji će iz Trebinja ponijeti jedinstven utisak koji su mi prenijeli, a to je oduševljenje gradom, njegovim građevinama, rijekom Trebišnjicom, prošlošću, ali i ljudima ovoga grada, što su mnogi na svojim slikama i ovjekovječili, a mi ćemo ih i naredne godine ovdje čakati da nastave svoj rad", istakao je Milić.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je u ime koorganizatora kolonije zahvalila umjetnicima što su bili dio ovogodišnjeg saziva, darivali svoje slike fundusu ove ustanove, ali i humanitarnoj aukciji slika, od koje je novac namijenjen izgradnji dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju.

"Vi ste uradili jedno veliko djelo - poklonili ste fundusu muzeja svoja djela, koja se već od danas nalaze u našoj zbirci savremene umjetnosti. Hvala vam i što ste, uz onu umjetnošću oplemenjenu stranu ljudske duše, pokazali da ta duša ima osjećaja i za druge ljude, posebno za one kojima je pomoć potrebna", poručila je Grujićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije