Vizuelna umjetnost

"Ženska soba", novi projekat u MSU RS

"Ženska soba", novi projekat u MSU RS
Foto: N.N. | "Ženska soba", novi projekat u MSU RS

BANJALUKA - Umjetnička platforma "Prostor" u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) od 15. do 25. aprila realizuje projekat "Ženska soba" kao dio pratećeg programa izložbe "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", koju MSU RS realizuje u saradnji sa British Councilom.

Projekat "Ženska soba" ima za cilj da udruži umjetnice i žene iz kreativnog sektora te mlade liderke svoga doba u jedan prostor, u ovom slučaju metaforično prikazan kroz intimni prostor ženske sobe koja će biti postavljena u MSU RS.

"Iz ženske sobe sve počinje. Soba je mjesto gdje najviše provodimo vremena, u nju se uvijek vraćamo, ona je intimna, ali mi ćemo je predstaviti drugačijom, ona otvara vrata i za nepoznate, te samim tim otvara sociološka i kulturološka pitanja: Šta rade učesnice, kako žive, o čemu razmišljaju? Šta su postigle i gdje su na kulturnoj mapi? I najbitnije, kako uspijevaju da se izbore i prikažu svoj rad", kazali su juče u MSU RS.

Konstatovano je i da će svaka od učesnica u "Ženskoj sobi" imati priliku da pokaže svoj rad te da će kroz nekoliko panela govoriti o poziciji žene, njenog postojanja, djelovanja, ali i identiteta (stereotipi o ženama, seksualnosti, slobodi i osjećanjima) sa posebnim osvrtom na izložbu "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", te kulturološkim razlikama Velike Britanije i Bosne i Hercegovine. U okviru "Ženske sobe" biće održana četiri panela te događaji povodom otvaranja i zatvaranja. Svako veče nosi specifičan naziv u skladu sa temom razgovora, a njih je imenovala umjetnica Sandra Dukić koristeći autentične i šaljive narodne poslovice.

Programom "Bez zbora nema dogovora" umjetnice Marija Bjelošević, Maja Crnogorac i Tajana Dedić-Starović trebalo je sinoć da otvore "Žensku sobu", a u toku večeri trebalo je da bude odigrana i monodrama "Biće" Aleksandre Plahin, pjesničko veče Alekse Jankovića, autora knjige "Crna riječ", te koncert "Fluteta".

Sutra sa početkom u 19 časova u programu "Koliko je nizbrdica toliko je uzbrdica" biće nastavljen program "Ženske sobe", a riječ je o razgovoru o vizuelnoj umjetnosti kroz četiri teme: "Refleksija", "Izloženost", "Rodna tijela" i "Duh", diskusiji na temu "Žena u vizuelnoj umjetnosti" te prezentaciji njihovih dosadašnjih radova.

Učesnici su Nina Babić, Tajana Dedić-Starović, Isidora Branković, Medina Fazlić i gost moderator Mladen Đukić, režiser i animator. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije