Vizuelna umjetnost

Život Barbi i Kena u SSSR

Život Barbi i Kena u SSSR
Foto: N.N. | Život Barbi i Kena u SSSR

Barbi je jedna od najpopularnijih lutaka na cijelom svijetu, a njena slava može da se mjeri sa slavom pravih, živih ličnosti koje su rado pozajmljivale svoj lik najljepšoj među lutkama.

Međutim, svaka priča može da doživi svoj zaokret, ovaj put to je učinila ruska umjetnica i fotografkinja Lara Vučužanjinja, koja je svojim umjetničkim fotografijama otkrila kako bi izgledalo da Barbi živi u bivšem SSSR oko 1986. godine.

Radeći sa stvarnim fotografijama kao referencom, Vučužanjinja je nevjerovatno detaljno uspjela zabilježiti stil sovjetskog svijeta. Izradila je nostalgičan model apartmana veličine 60 x 40 x 50 cm koji sadrži plastične lonce, tave i kuhinjske uređaje baš kao da su iz tog vremena. Pedantna umjetnica čak je ispisala naljepnice s umanjenom hranom i zalijepila ih na male kutije i limenke, a na stolu je postavljen jednostavni doručak.

Barbi, odjevena u kućni ogrtač i kose omotane ručnikom, postavljena je kako širi donje rublje na štrik, dok Ken za stolom čita novine "Pravda" (nekada službene novine Komunističke partije). Umjetnica je u svoj rad uvrstila i još jednu figuru, Barbikinu majku, koja u pozadini pere posuđe.

Vučužanjinja je počela praviti i fotografisati scenografije sa lutkama još 2013.

"Moj hobi je simbioza moje ljubavi prema lutkama i ljubavi prema fotografijama. Lutke su najbolji modeli. Oni su heroine mojih fotografija. Ne snimam modu, snimam priče. Lutke nisu hirovite, šute, uvijek izgledaju dobro, ne smrzavaju se zimi u haljini. Uopšteno, ugodno je raditi s njima", kaže Vučužanjinja.

Od prve Barbike do danas

Barbika, punim imenom Barbara Milisent Roberts, predstavljena je javnosti na Međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku 9. marta 1959, što je i lutkin službeni rođendan. Prva Barbi lutka nosila je prugasti crno-bijeli jednodijelni kupaći kostim i imala je kosu podignutu u konjski rep. U ponudi su bile plavuša i brineta, a tržišno ime bilo je "Teen-age Fashion Model". Prvu odjeću za Barbiku je kreirala dizajnerka Šarlote Džonson, a izrađena je ručno u Japanu.

Sredinom dvadesetog vijeka suvlasnica rastuće tvornice igračaka "Mattel" Rut Handler putovala je Evropom i naišla na minijaturu žene u obliku lutke. Ta se lutka zvala Bild Lilli, a bila je namijenjena odraslima. Naime, ta je lutka bila moderno (i oskudnije) odjevena, imala je jaču šminku, a i pušila je cigarete.

Rut Handler bila je uvjerena kako slična lutka, samo namijenjena djeci, odnosno primjerenije odjevena i bez nezdravih navika, ima svoje mjesto na tržištu igračaka.

 Do tog je zaključka došla nakon što je posmatrala svoju kćer kako se igra s lutkama od papira, kojima je dala osobine odraslih osoba. Rut je tada shvatila kako su dosadašnje lutke na tržištu mahom bebe ili malena djeca, nedovoljni da bi razvijali želje i snove djevojčica koje su se s lutkama igrale.

Za dizajn lutke unajmila je dizajnera i inženjera Džeka Rajana, kojem je prijašnji opis posla bio dizajn raketa. Zajedno su razvili igračku koja isprva nije pokorila tržište, no pravim brendingom i oglašavanjem usmjerenim direktno na djecu uspjeli su lutku Barbiku pretvoriti u najpoželjniju igračku za djevojčice. A njena popularnost se nastavila sve do danas.

Barbika je postala predmet želja generacija i generacija djevojčica, a gotovo svako se sjeća svoje prve igračke. Jednako kao što djevojke i žene postaju sve osnaženije, nezavisnije, pune ambicija i energije za nove izazove, tako se i sam brend "Mattel" morao prilagođavati novim verzijama lutke.

Barbika je pratila modne trendove i nametala ih, mijenjala boju kose i kože, bila je i Pepeljuga i princeza, a doživjela je i da se jedan dio Tajms skvera preimenuje u Barbi bulevar na nedjelju dana.

Barbi ima preko 40 kućnih ljubimaca. Pored pasa i mačaka, ima i konje, pandu, lava, zebru... Posjeduje i vrlo zavidnu kolekciju automobila - ružičastu korvetu kabriolet, džip, kamp prikolicu. Barbika je radila kao stjuardesa, ali ima i pilotsku dozvolu. Prošla je i obuku za astronauta, radila je kao ljekar i veterinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije