Vizuelna umjetnost

Zmijanjski vez dopadljiv i Soluncima

Zmijanjski vez dopadljiv i Soluncima
Foto: N.N. | Zmijanjski vez dopadljiv i Soluncima

SOLUN - Izložba "Svjetsko nematerijalno nasljeđe sa prostora Republike Srpske na UNESCO-ovoj listi", koja je otvorena 3. juna ove godine u izložbenom prostoru opštine grada Soluna, budi veliko interesovanje grčke publike i stručne javnosti.

Izložba se sastoji od 26 rolapa i dva dokumentarna filma koja prezentuju dva elementa iz Republike Srpske upisana na UNESCO-ovu listu: zmijanjski vez i branje trave ive na Ozrenu, a ista je priređena uz angažman Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj. Izložbu je otvorila Jelena Jovanović-Athanasiou, šef Predstavništva, dok su, kako je potvrđeno za "Nezavisne" u Muzeju RS, svečanom otvaranju prisustvovali i Miladin Savić, direktor Muzeja RS, Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik etnolog, te Nebojša Dragojlović, viši kustos etnolog Muzeja u Doboju.

"Izložba je prvo bila postavljena u holu gradske opštine, a potom i u izložbenom prostoru grada Soluna, u sklopu 38. festivala knjiga. Izložba je integralni deo manifestacije 'Dani kulture RS u Solunu', kojom Predstavništvo RS nastavlja promociju kulture i kulturnog i istorijskog nasleđa Republike Srpske u Grčkoj. Grčka javnost iskazala je zainteresovanost da bolje upozna naše stvaralaštvo i našu istoriju, tako da Predstavništvo ima cilj da promocijom tradicije i kulture grčkoj javnosti približi Republiku Srpsku, srpski narod, našu istoriju i naše kulturno nasleđe", kazala je Jelena Jovanović-Athanasiou.

Nebojša Dragojlović je uz Danijelu Đukanović, muzejsku savjetnicu u Muzeju Republike Srpske, koautor ove izložbe kojom se dva elementa iz Republike Srpske upisana na UNESCO-ovu listu prvi put predstavljaju u Grčkoj.

"Nakon uvrštavanja na UNESCO-ovu reprezentativnu listu NKN čovječanstva, ovo je prvo predstavljanje ovog elementa NKN RS i BiH izvan granica BiH. Branje trave ive na Ozrenu, pored svoje uloge kao specifičnog oblika narodne medicine, vjekovne prakse, i kohezivni je faktor lokalne zajednice jer se na dan branja trave Ive okupi i po nekoliko hiljada ljudi. Istovremeno može biti i zamajac razvoja cjelokupnog ozrenskog područja, kroz turističku valorizaciju, ističući netaknutu prirodu i nemali broj sačuvanih oblika tradicionalnog nasljeđa", kaže Dragojlović.

Miladin Savić istakao je da je zmijanjski vez već poznat evropskoj publici, a nedavno gostovanje u Sofiji znatno je doprinijelo promociji našeg nasljeđa u inostranstvu.

"Na izložbama u Solunu publika u bratskoj Grčkoj je pokazala posebno razumijevanje za tradiciju Republike Srpske", zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije