Vizuelna umjetnost

Zmijanjski vez gostuje u Moskvi

Zmijanjski vez gostuje u Moskvi
Foto: Ilustracija | Zmijanjski vez gostuje u Moskvi
N.N.

Izložba “Zmijanjski vez – svjetsko kulturno nasljeđe” nastavlja gostovanja u Ruskoj Federaciji, i u periodu od 08.06 – 29.07. 2018. godine, biće postavljena u muzejskom kompleksu, muzeju arhitekture i pejzaža, Muzeju-rezervatu Kolomenskoje.

Izložbu organizuje Muzej Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Moskvi i Državnom ustanovom, MGOMZ – muzejom-rezervatom Kolomenskoje. Svečano otvaranje izložbe biće priređeno na visokom nivou u impozantnom ambijentu uz prisustvo velikog broja visokih zvanica, ambasadora prije svega slovenskih zemalja.

Muzej Republike Srpske već godinama učestvuje u projektima regionalnog i međunarodnog karaktera a najznačajniji projekat za promociju nematerijalnog kulturnog naslijeđa je nominacija Zmijanjskog veza, 2013. godine, na UNESKO-vu Reprezentativnu listu svjetskog nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, te upis ovog elementa na istu listu 2014. godine.

Ovoj izložbi prethodio je niz značajnih projekata i izložbi kojima je Zmijanjski vez promoviasn po evropskim zemljama. Prezentacija upisa Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu u Misiji Bosine i Hercegovine u Briselu, u maju 2015. godine, realizovana je uz podršku tadašnjeg amasadora Bosne i Hercegovine u Briselu gospodina Igora Davidovića, a izložba “Zmijanjski vez – svjetsko kulturno nasljeđe” autora Danijele Đukanović, muzejske savjetnice Muzeja RS, realizovana pod pokroviteljstvom Predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske gospodina Nedeljka Čubrilovića,   prikazana je u avgustu 2015. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Od oktobra 2015. godine do marta 2016. izložba je gostovala i u Etnografskom muzeju u Beogradu, a u okviru Kulturnog programa Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu, svečano je otvorena u Muzeju hleba, 11. maja 2018. godine.

Izložba koju stručni tim Muzeja Republike Srpske na čelu sa autorom izložbe Danijelom Đukanović, priprema za otvaranje 8. juna, realizuje se u saradnji sa domađinom izložbe, Državnažom ustanovom za kulturu grada Moskve, muzejom-rezervatom Kolomenskoje i sa Predstavništvom Republike Srpske u Moskvi. Organizacija ovakve izložbe podrazumijeva kompleksan protokol, pa je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izložba dobila status diplomatske pošte. Izuzetno značajna za nastavak međumuzejske i diplomatske saradnje, izložba sadrži eksponate kojima će se moskovskom građanstvu i širokoj publici prezentovati značaj ovog svjetskog naslijeđa.

Stanovništvo u Ruskoj Federaciji uproznaće se ne samo sa prvim nematerijalnim kulturnim naslijeđem Republike Srpske koje je upisano na UNESKO-vu listu, nego i sa običajima i kulturom naroda, te kulturnim nasljeđem koje Muzej RS kao krovna institucija baštini su svome fundusu. Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera i biće predstavljena na najvišem stručnom i muzeološkom nivou. U toku izložbe biće realizovane i radionice Zmijanjskog veza koje je u saradnji sa autorom izložbe Danijelom Đukanović pripremila i vodi vezilja Sanja Bajić, autor popularne kolekcije rukotvorina – “Tragovi”.

“Smatramo da upis Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu treba da bude promovisan na najvišem nivou i prezentovan svjetskoj kulturnoj javnosti. Obaveza države potpisnice UNESKO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa je da štiti, promoviše, prezentuje i finansijski podrži sve aktivnosti koji se odnose na upisani element”, objasnila je autor izložbe Danijela Đukanović.

“Svake dvije godine, podnosimo izvještaj UNESKU- na koji način štitimo, promovišemo i prezentujemo upisani element. Pomoć naših diplomata u svijetu preko ambasada Bosne i Hercegovina i Predstavništva Republike Srpske je od izuzetnog značaja  u prezentovanju  kulturne baštine”, dodala je Đukanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije