Vizuelna umjetnost

Zmijanjski vez izložen u Gradišci

Zmijanjski vez izložen u Gradišci
Foto: Milan Vujić | Zmijanjski vez izložen u Gradišci

GRADIŠKA - Izložba "Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe" otvorena je u galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška.

Autor izložbe, koja sadrži originalne predmete sa zmijanjskim vezom, ali i predmete njegove savremene primjene, je Danijela Đukanović, etnolog i  savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

Na 20 izložbenih panoa su fotografije zmijanjskog veza, dokumenti o procesu nominacije ovog veza za status na svjetskoj listi nematerijalnog naslijeđa, tehnika i ornamentika zmijanjskog veza, te podaci o udruženjima i nevladinim organizacijama koje su doprinijele afirmisanju i očuvanju ovog veza.

"Od 2014. godine Zmijanjski vez se nalazi na UNESKO-voj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa. On je jedinstven po ornamentalnim kompozicijama i tehnici izrade. Ovaj vez, u posljednjih 150 godina nije poprimio uticaje drugih vezova", izjavila je Danijela Đukanović.

Na svečanosti u Zavičajnom muzeju Gradiška, prikazan je dokumentarni film o Zmijanjskom vezu a organizovana je i radionica veza.

Ova izložba, kao rezultat plodne saradnje Zavičajnog muzeja Gradiška i Muzeja Republike Srpske, traje mjesec dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije