Jet set

Milanče iz "Otvorenih vrata" postaje pomoćnik patrijarha Porfirija

Milanče iz "Otvorenih vrata" postaje pomoćnik patrijarha Porfirija
Foto: Print Screen/Youtube | Milanče iz "Otvorenih vrata" je monah 26 godina, sada postaje pomoćnik patrijarha Porfirija

Nekadašnji glumac Rastko Lupulović, koji se zamonašio i uzeo ime Ilarion izabran je za vikarnog vladiku. On će biti vikar (pomoćnik) patrijarha srpskog Porfirija.

Ilarion je po monašenju dugi niz godina proveo u Dečanima, a potom ga je vladika raško-prizrenski Teodosije postavio za igumana manastira Draganac kod Gnjilana. Budući vladika dobio je titulu novobrdski.

Novo brdo je jedno od najstarijih naseobina na ovim prostorima, a poznato je po rudnicima.

Lupulović je rođen u Beogradu, a ljubitelji filmske umjetnosti ga pamte po ulogama u filmovima "Biće bolje" i "Paket aranžman", seriji "Otvorena vrata", dok ga obožavaoci pozorišta pamte ne samo po sjajnim ulogama, već i po nagradi za glumačku bravuru "Zoran Radmilović" koju je dobio na Sterijinom pozorju u Novom Sadu 1996. godine.

Završio je Fakultet dramskih umjetnosti i bio jedan od vodećih glumaca svoje generacije. Nije bio dobar samo pred kamerama, već i u pozorištu, gdje se zatekao sasvim slučajno, kada ga je drugarica odvukla u Omladinsko pozorište "Dadov".

"Nikada nisam zažalio ili da sam se pokajao što sam postao monah. Naprotiv, često mi se događa da Bogu blagodarim što mi je pomogao da se opredelim za ovaj put jer, naravno, sve je zasnovano na čovekovoj slobodnoj odluci. Bez slobodne odluke svakoga od nas nema ni prave prave slobode… Ljubav i sloboda je ono nešto za čim sam ja krenuo", rekao je Lupulović prije nekoliko godina u emisiji "Eksploziv".

Nekadašnji glumac izjavio je kako je kod njega najbitnije obraćanje u hrišćanstvo.

" Sticajem okolnosti sam počeo da odlazim u crkvu. To mi je pomoglo da se spustim na zemlju iz nekih mistifikatorskih oblaka. Uopšte, hrišćanin-pravoslavac je moje najbliže određenje. Osećam se zasićenim od roka i svega toga", rekao je Rastko ranije, prenosi Blic.rs.

"Rok je negde u skladu sa opštim načinom života, opštom površnošću. Kad odem na Akademiju, izđuskam se i vratim se kući prazan i tup. Na liturgiju odem sa istim raspoloženjem, sa potrebom da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran. U susretu sa vjerom i tradicijom, dolaziš do harmoničnog razrešenja svojih nemira, a u rok životu dolazi do prikrivanja tih nemira ili potpunog otupljivanja svih emocija. Zato ljudi u roku izgube tu neku kreativnu crtu, istroše se, istroše se, istroše se", rekao je on nakon što se zamonašio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije