Zanimljivosti

Benksijev pancirni prsluk protiv nasilja

Benksijev pancirni prsluk protiv nasilja
Foto: N.N. | Benksijev pancirni prsluk protiv nasilja

Umjetnik pod pseudonimom Benksi, koji se smatra najefikasnijim modernim umjetnikom Velike Britanije, ponovo je iznenadio javnost, ali i repera Stormzija na festivalu "Glastonbury".

Benksi je sve svoje radove predstavljao anonimno, a posljednji takav rad nosio je reper Stormzi, i to da nije ni znao.

Naime, ovaj  reper je nastupio u panciru na kojem je bila oslikana zasatava Velike Britanije. Tek nakon koncerta na Instagram profilu slavnog umjetnika Benskija je osvanula fotografija Stormzija u neprobojnom prsluku uz kratki opis: "Napravio sam autentični pancir. Ko bi uopšte mogao da nosi ovako nešto?", napisao je Benksi i dodao: "Stormzi na 'Glastonbury' festivalu."

Na kraju se ispostavilo da Stormzi nije nosio samo običan kostim za pozornicu, već veliko umjetničko djelo.

Kritičari su kasnije naveli da je ovo bio sasvim logičan potez Benksija, koji je na ovaj način htio da pokaže izazove sa kojima se suočava moderno društvo, jer je upravo simbol zastave bio i na odjevnim predmetima nekih starijih grupa, među kojima su "The Who" i "Spice Girls". Zastava je tada prikazana na odjevnim predmetima u veselim bojama, a Benksijev rad na panciru koji čuva tijelo od metaka i uboda nožem.

Umjetnik je na ovaj način skrenuo pažnju na sve veći problem nasilja na ulicama u Velikoj Britaniji.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom događaju je činjenica da Stormzi uopšte nije znao da nosi Benksijev rad na pozornici, zbog čega je, priznaje, ostao bez teksta.

I dalje ostaje nejasno kako je Benksi natjerao Stormzija da obuče pancirni prsluk? Da li je samo ostavio svoj umjetnički rad u svlačionici festivala, ili je planirao ovaj potez mjesecima unaprijed?

Reper Stormzi priznaje da je obukao kombinaciju koja je bila spemljena za ovaj nastup, a među stvarima je bio i ovaj prsluk, koji se uklopio savršeno u ostatak vizuelnog prikaza pozornice.

Jedina teorija koja trenutno vlada u umjetničkim krugovima je da je Benksi, čiji identitet je još uvijek misterija, krišom ušao u svlačionicu i ostavio prsluk zajedno sa ostatkom opreme za pozornicu i da pritom nije izazvao nikakvu sumnju radnika iza pozornice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije