Zanimljivosti

Hirurzi muškarcu iz Indije uklonili rog od deset centimetara

Hirurzi muškarcu iz Indije uklonili rog od deset centimetara
Foto: N.N. | Hirurzi muškarcu iz Indije s glave uklonili "đavolji rog" od deset centimetara

Indijski hirurzi imali su komplikovan i pomalo bizaran zadatak, naime, iz glave pacijenta Šijama Lal Jadava morali su ukloniti rog dugačak deset centimetara.

Yadav im je objasnio kako je rog počeo nicati prije pet godina kada je pri padu udario glavom u pod. U međuvremenu je tražio svom frizeru da ga skrati, nakon čega je rog počeo rasti još brže i u još tvrđoj formi. Ovaj 74-godišnjak je tada odlučio potražiti profesionalnu pomoć ljekara.

Hirurzi su mu zatim otkrili da se radi o takozvanom "đavoljem rogu" koji je pun kerotina. Kerotin se inače nalazi u noktima i kosi. Nisu tačno mogli utvrditi zašto je rog rastao tako brzo, ali su pretpostavili da to ima veze sa muškarčevom izloženošću suncu i radijaciji.

"Prije pet godina je naš pacijent povrijedio glavu, nakon čega mu je iz nje počeo rasti neobični rog. Obzirom da mu nije predstavljao problem te mu nije smetao, nije obraćao pažnju na njega. Nakon što smo utvrdili šta je u pitanju, odlučili smo ukloniti rog", kazao je hirurg Višal Gajbije.

Nažalost, uklanjanje roga ne predstavlja kraj puta za ovog čovjeka. Hirurzi koji rade na ovom slučaju ističu kako će se on još dugo morati liječiti.

Tretmani koje navode kao potencijalne i moguće su operacija, zračenje i hemoterapija.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije