Zanimljivosti

Odbjegla merino ovca u humanitarnoj akciji za oboljele od virusa korona

Odbjegla merino ovca u humanitarnoj akciji za oboljele od virusa korona
Foto: N.N. | Odbjegla merino ovca u humanitarnoj akciji za oboljele od virusa korona

Merino ovca Prikls koja je prije sedam godina za vrijeme velikih požara pobjegla s jedne farme u Tasmaniji, nedavno se vratila kući, a njeni vlasnici u šali kažu da je bila u samoizolaciji.

Nakon velikih požara koji su 2013. zahvatili i selo Dunalej, Prikls je krenula u avanturu koja je trajala sedam godina. I premda je priča o njenom putovanju puna nepoznanica, jedno je sigurno - sedam godina nisu je ošišali.

Vlasnica farme Alis Grej je za Australian Broadcasting Corporation rekla da je Prikls bila maleno janje kada je pobjegla prije sedam godina. Nedavno ju je, dok je s članovima porodice pripremala roštilj iznenadila golema paperjasta lopta koja je ušetala na farmu. Roštiljanje se ubrzo pretvorilo u lov na ovcu.

"U divljini se naša Prikls pretvorila u veliku vunenu loptu, no sada izgleda vrlo zdravo i sretna je među svojim novim prijateljima", kaže Grej te dodaje da je ovca u međuvremenu preskočila čak sedam šišanja. 

Kaže i da neredovno šišanje merino ovce tokom dugog perioda životinji može prouzrokovati brojne probleme. Jedan od njih je i nemogućnost regulisanja tjelesne temperature, zbog čega se može pregrijati i uginuti.

Grej i njena porodica odlučili su iskoristiti priču o odbjegloj ovci u humanitarne svrhe te prikupiti novce za sve one koji se bore protiv virusa krona.

Cilj im je da putem kampanje MyCause za neprofitnu organizaciju 'Australija za UNHCR' prikupe 12.000 dolara što su ih namijenili onima koji nemaju pristup zdravstvenoj njezi u vrijeme virusa korona, a dosad je ukupno uplaćeno 9.557 dolara.

"Da biste nam pomogli u ovom zabavnom takmičenju, molimo vas da nam se pridružite, donirate i najmanju svotu novca i pokušate pogoditi koliko kilograma teži Priklsino runo", pozvali su članovi porodice Grej sve ljude dobre volje.

Podaci o težini runa biće poznati 1. maja, a pobjednik će dobiti potvrdu o izvrsnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije