Zanimljivosti

Rodno mjesto grčke zastave

Rodno mjesto grčke zastave
Foto: Ratko Bogosavac | Rodno mjesto grčke zastave

Na ovom ostrvu se prvi put zavijorio plavo-bijeli barjak poslije oslobođenja od Turaka, a danas sve u gradu podsjeća na kadrove ovdje snimljenog filma "Mama mia".

Sve je na Skijatosu tipično za Grčku – male bijele kuće sa plavim prozorima i vratima, uske ulice pod kaldrmom, u bijelo ofarbane ivice stepenica, šarmantni popločani trgovi, cvijeće raskošnih boja i šarene mačke u svakom dvorištu. U gradu je živo od jutra do kasnih noćnih sati. Turisti preko telefona pričaju na različitim jezicima i zastajkuju da se fotografišu na svakom koraku. Užurbani mještani zatežu stolnjake uz osmijeh i dobrodošlicu svakome ko prođe. Sa zadivljujućom vještinom voze skutere i bicikle strmim ulicama.

I sve podsjeća na kadrove filma "Mama mia", sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom, koji je sniman na ovom ostrvu, kao i susjednom Skopelosu. Film je ovom dijelu Grčke donio dodatnu slavu i popularnost. Plakati sa glumcima i fotografije čuvene crkve na Skopelosu, svakodnevne besplatne projekcije, muzika grupe "ABBA" u kafićima i na brodu kojim smo uplovili u luku, butici koji prodaju garderobu živih boja u stilu one koju su nosile glumice iz filma, nezaobilazan su dio romantične atmosfere Skijatosa.

Miris borova i cvijeća

Pomiješani mirisi borova, mora i grčkih specijaliteta prate nas dok šetamo, a šareni jastuci udobnih sofa u kafićima mame na predah. Pravo osvježenje su ipak plaže, a na Skijatosu ih ima više od 60 i sve su prelijepe. Najpoznatija od njih, Kukunarijes, nazvana po šišarci bora, opravdala je očekivanja, ali su za pravi odmor daleko privlačnije manje poznate i mirnije uvale.

Kada padne noć, pločnici glavne ulice Papadijamanti, koja je dobila ime po poznatom piscu rođenom u ovom gradu, postaju modne piste, a u kafićima i restoranima piju se kokteli. Tu se mogu sresti mnoge poznate ličnosti, kao na primjer Goldi Hon i Kurt Rasel, koji prosto obožavaju Skijatos.

Mirnije je, a i znatno jeftinije, u lokalima u sporednim uličicama ili u pravcu obližnje aerodromske piste, gdje dok ručamo posmatramo avione koji slijeću tik iznad naših glava. Naime, aerodrom sa drugom najkraćom pistom na svijetu samo je dva kilometra udaljen od grada. Zato mnogi putnici, kada slete na Skijatos, samo prošetaju do svojih hotela, vukući kofere na točkiće. Već pristigli turisti zabavljaju se atrakcijom slikanja i snimanja aviona koji slijeću i uzlijeću, stojeći uz samu ogradu piste, dok im vazdušni vrtlog pravi frizure, podiže haljine i odnosi papuče. Drugima je sasvim dovoljna zabava posmatranje onih koji uživaju da im avion prolijeće jedva 20 metara iznad glave.

Legenda kaže da je atinski kralj Egej, na Akropolju, čekao povratak sina Tezeja sa Krita. Tezej je tamo ubio Minotaura, čudovište ljudskog tijela sa glavom bika, a dogovor je bio da u povratku na njegovom brodu bude bijelo jedro, ako je taj rat dobijen. Ali Tezejev kormilar zaboravio je da umjesto crnog, postavi bijelo platno.

Zato je nesrećni Egej, misleći da mu je sin mrtav, skočio u more koje je po njemu nazvano Egejsko.

U plavetnilu ovog mora, Skijatos je jedan od najljepših bisera i najmanje je ostrvo iz grupe takozvanih Sporada. Ime je dobio zahvaljujući položaju, jer riječ Skijatos znači sjenka Atosa, planine na trećem prstu Halkidikija. Monasi sa Atosa osnovali su na ovom ostrvu manastir Evangelistrija. U njemu se 1807. godine grčka zastava prvi put zavijorila poslije oslobođenja od Turaka, tako što su sveštenici sjekli plave i bijele trake, kao i krst, simbol vjere, i od toga napravili zastavu koja je predstavlja poruku "sloboda ili smrt".

U tom manastiru, kažu, pravi se vino koje ima čudesnu moć da odagna svaku tugu i brigu.

Magnet za umjetnike i džet-set

Skijatos su kroz istoriju naseljavali Tračani i Atinjani, rušili ga Rimljani, obnavljali Makedonci, naseljavali Vizantijci, a u vrijeme Osmanlija ostrvo spas nalazi pod okriljem Mlečana. Zatim, u 16. vijeku pada pod tursku vlast i poslije 300 godina počinje da pruža otpor. Kada se grčka zastava zavijorila na Skijatosu, borba protiv Turaka planula je širom Grčke, prenosi "Politikin magazin".

Iako minijaturan, sa površinom od svega 50 kvadratnih kilometara, Skijatos je sa nepreglednim borovim šumama, snježnobijelim i zlatnožutim plažama i smaragdnim morem oduvijek privlačio umjetnike, glumce, pisce i svjetski džet-set. Gotovo da nema velike zvijezde koja nije ovdje ljetovala, a čuveni Bitlsi svojevremeno su željeli da zakupe obližnje nenaseljeno ostrvce Tsougriju, poznato po lijepim plažama. Navodno, grad Skijatos je to odbio, ne želeći u komšiluku neobične ljude i muškarce sa dugom kosom, ali su Bitlsi ipak na tom ostrvu napisali pesmu "Oktopus garden".

Grad Skijatos, jedini grad na ostrvu, mješavina je kosmopolitskog i tradicionalno grčkog mjesta. Ipak, za razliku od ostrva u Jonskom moru, nije sve podređeno ukusu Britanaca, već prednost, bar sudeći po ponudi, imaju domaći turisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije