Zanimljivosti

Rus pronevjerio četiri aviona MiG i prodao ih za 15 maraka

Rus pronevjerio četiri aviona MiG i prodao ih za 15 maraka
Foto: Ilustracija | Rus pronevjerio četiri aviona MiG i prodao ih za 15 maraka

Andrej Siljakov, bivši državni službenik iz Nižnog Novgoroda (Rusija), prodao je četiri borbena aviona MiG-31 po cijeni od 153 rubaje po komadu (3,75 KM), piše "Komsomolskaja Pravda".

Nevjerovatna priča ovih dana dobila je epilog osuđujućom presudom od 11 godina zatvora za Siljakova.

On je radeći kao šef odjeljenja za naftne derivate Kancelarije saveznih rezervi za savezni distrikt Volga najprije "umočio kašiku u med" brojnim mahinacijama kojima je gorivo iz robnih rezervi preprodavao kao lož-ulje i u vlastiti džep stavljao ekstra-profit.

Ali, to je bila uvertira za "pljačku vijeka" s MiG-ovima. Siljakov je na popis stvari za rasprodaju iz robnih rezervi dodao četiri elementa pod nazivom "sklopna jedinica" za koje se ispostavilo da su polovni borbeni avioni MiG-31.

Korumpirani državni zvaničnik je njihovu cijenu procijenio na 153 rublje (3,75 KM) po komadu, odnosno ukupno 15 maraka. Stvarna vrijednost četiri aviona je oko milijardu rubalja (oko 25 miliona maraka).

Prvo je lovce prodao kompaniji svog prijatelja, a zatim su preprodati u tvornicu Sokol po tržišnoj cijeni. Ako se na popis gijeha dodaju mahinacije s lož-uljem, Siljakov je državu oštetio za 1,3 milijardi rubalja (skoro 320 miliona maraka), prenosi "Radiosarajevo.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije