Zanimljivosti

Tajna istorija monopola

Tajna istorija monopola
Foto: N.N. | Tajna istorija monopola

​Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave, izmislila je 1904. godine stenografkinja i glumica Elizabet Megi.

"Landlord's Game" (zemljoposjednička igra) nastala je zapravo kao kritika tragičnih efekata otimačine zemlje - gdje su se oligarsi bogatili na račun slabijih, smanjivali im zemlju i povećavali im rentu sve dok oni ne bi ostali bez ičega.

Originalna verzija igre mogla se igrati na dva načina. Prvi način je nagrađivao sve igrače kada se povećala vrijednost zemljišta, a drugi je bio onaj kojeg danas igramo, a čiji je cilj uništiti konkurenciju i uspostaviti monopol. Odnosno, druga je verzija prikazivala stvarnost kao neprekidni, nemilosrdni ciklus plaćanja koji se završava kad svi propadnu, a jedan uzme sve.

Megijeva je bila sljedbenica Henrija Džordža, popularnog ekonomiste iz 19. vijeka, koji je tvrdio da je posjedovanje prirode apsurdno i predlagao da se zemlja proglasi zajedničkim dobrom.

Elizabet je vjerovala da će igra prikazati svijet kakav jeste i da će inspirisati reforme. Njena igra je postala kultna među ljevičarima na istočnoj obali SAD i u narednih trideset godina dobila je brojne varijacije, koje su kružile u ručno pravljenim verzijama.

Megijeva je 1924. godine napravila novu verziju igre i patentirala je, a ta verzija je uključivala nazive ulica. Kao i prethodnu verziju, pokušala je da je proda kompaniji "Braća Parker", ali ona nije bila zainteresovana.

Njena igra je bila kritika nepravde neregulisanog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je trideset godina kasnije pokrao Čarls Darou i prodao braći Parker. Firma je na kraju pronašla Megi i platila joj petsto dolara odštete.

Današnji monopol sadrži elemente dizajna Čarlsa Daroua, od kojeg su "Braća Parker" 1935. godine otkupila prava na igru. Igra koju je Darou prodao bila je dijelom ručni rad, a dijelom je sadržavala elemente iz njegove kuće.

U prvoj godini nakon zvaničnog objavljivanja u SAD, kompanija je pravila 35.000 primjeraka igre nedjeljno i prodavala ih za dva dolara po komadu.

Trenutna prava na igru ima "Hasbro", a na njihovoj službenoj stranici ne postoji spomen na igru prije 1935, pa tako ni na njenu originalnu autorku Elizabet Megi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije