Zanimljivosti

Titov "Galeb" uskoro postaje muzej, radovi u toku

Titov "Galeb" uskoro postaje muzej, radovi u toku
Foto: Screenshot / Youtube | Titov "Galeb" uskoro postaje muzej, radovi u toku
N.N.

Školski brod "Galeb" iz vremena nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita otegljen je juče iz "Dalmonta", brodogradilišta u Kraljevici, u Brodogradilište "Viktor Lenac".

Tokom dokovanja u Brodogradilištu "Viktor Lenac" na brodu će biti opran podvodni i nadvodni dio, ispustiće se zaostale tečnosti iz tankova i odstraniti talog. Zamijeniće se čelični limovi na podvodnom i nadvodnom delu spoljne oplate, očistiti osovinski vodovi i osovina kormila, demontirati i urediti sidra, zaštititi ih od korozije, kao i još neki neophodni radovi.

U kraljevičkom Brodogradilištu "Dalmontu" brod "Galeb" se preuređuje u muzej.

U Rijeci su izvedeni radovi na cijeloj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža drvene palube, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme koja je predata Muzeju Grada Rijeke na restauraciju. Djelimično su zamijenjeni čelični limovi, demontirane su i zbrinute zidne i plafonske obloge, ugrađeni namještaj i vrata.

Projekt obnove i prenamene broda "Galeb" u brod muzej deo je projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine za koji je Grad Rijeka nepovratno dobio 68,9 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije