Zanimljivosti

Vlasnik fabrike plaća više radnicima koji čitaju knjige

Vlasnik fabrike plaća više radnicima koji čitaju knjige
Foto: Image by reenablack from Pixabay | Vlasnik fabrike plaća više radnicima koji čitaju knjige

Direktor i suvlasnik fabrike građevinskog materijala "Vanončini", iz okoline Bergama, Danilo Dada odlučio je da nagradi svoje radnike koji čitaju knjige, piše list "Corriere della Sera".

On je osnovao čitalački klub radnika-zidara, a one koji pročitaju knjigu i predstave je članovima kluba nagrađuje sa bonom od stotinu evra. Nagrada se udvostručuje sa sljedećom pročitanom knjigom.

Danilo Dada tvrdi da je na ideju došao, jer je i sam pasionirani čitalac od malena i da je na ovaj način želio da doprinse kulturnom razvoju, ali i profesionalnom napretku svojih zaposlenih.

"Funkcioniše, i sam sam iznenađen koliko ljudi je zainteresovano. Bon od 100 evra je simbolican podisticaj, dijelom da se pokriju troškovi kupovine prve, a zatim i podstakne da kupe i drugu knjigu", kaže direktor Dada.

Vijest se viralno proširila svim društvenim mrežama a o čitalačkom klubu zidara pišu i drugi italijanski mediji, koji primjer upoređuju sa nekadašnjim vlasnikom čuvene fabrike za proizvodnju pisaćih mašina "Oliveti", Adrianom.

On je, podsjeća list "Corriere della sera” sanjao o fabrici koja će biti prema mjeri čovjeka, koja će se baviti ne samo proizvodnjom već i opštim blagostanjem i kulturom zajednice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije