Gadgets

Android 13 i iOS 16 stižu sa zanimljivim nadogradnjama

Android 13 i iOS 16 stižu sa zanimljivim nadogradnjama
Foto: Unsplash/Denny Müller | Android 13 i iOS 16 stižu sa zanimljivim nadogradnjama
N.N.

Nadogradnje dva najveća operativna sistema za telefone biće dostupne besplatno od jeseni ove godine. Evo pregleda najvažnijih promjena koje donose.

Apple je nedavno predstavio iOS 16, novo izdanje svog operativnog sistema za iPhone. Google je Android 13 izdanje predstavio još prošlog mjeseca.

Obje nadogradnje će biti dostupne besplatno od jeseni ove godine, a navešćemo neke od najvitnijih funkcija koje stižu sa novim softverom.

Novi izgled i mogućnosti zaključanog ekrana na iPhoneu

Od sada ćete moći da mijenjate ne samo pozadinsku sliku (wallpaper), već i da koriste različite fontove i boje za prikaz sata. Takođe ćete na zaključani ekran moći da dodajete vidžete.

Poboljšani Google Wallet

Novo izdanje Androida donosi redizajniranu aplikaciju za digitalna plaćanja, kojoj će biti moguće pristupiti sa zaključanog ekrana. U Googleu takođe planiraju da prošire podršku kako bi obuhvatila ne samo bankovne kartice u digitalnom formatu, već i karte za prevoz, potvde o vakcinaciji i ulaznice za bioskop.

Pojačanja za aplikacije za SMS-ove

Google je sa Androidom 13 u aplikaciju za primanje i slanje SMS-ova ugradio tehnologiju Rich Communication Services, koja omogućava slanje slika visoke rezolucije i velikih datoteka. Takođe biće moguće kreiranje grupnih razgovora.

Apple je omogućio uređivanje i vraćanje SMS-ova u aplikaciji iMessage nakon što su poruke već poslate.

Povećana sigurnost korisnika

Apple je uveo veću stopu kontrole nad lokacijskim podacima koje trajno dijelimo s drugima. Nova funkcija Safety Check omogućiće brzu provjeru i onemogućavanje pristupa takvim podacima kako bi se spriječile moguće zloupotrebe.

Google će, s druge strane, pružiti veću mogućnost kontrole nad podacima koje dijelimo sa aplikacijama eksternih dobavljača.

Takođe ćemo moći da drugima dajemo mogućnost pristupa samo do određenim fotografijama umjesto čitavim galerijama, piše Njujork Tajms.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije