Gadgets

Cigareta budućnosti: Ne gori, ne dimi i nema pepela

Cigareta budućnosti: Ne gori, ne dimi i nema pepela
Cigareta budućnosti: Ne gori, ne dimi i nema pepela

Sve jača svijest o štetnosti duhanskog dima, ali i procjene Svjetske zdravstvene organizacije da će tom poroku 2050. i dalje robovati minimalno milijardu pušača, duhansku industriju tjeraju na inovacije čiji su cilj nikotinski proizvodi sa smanjenim rizikom i štetnosti za zdravlje i okolinu.

Tako je Philip Morris International ovih dana u Zagrebu predstavio “cigaretu” budućnosti.

Izgledom je upola manja od obične cigarete, i dalje sadrži duhan, ali ne gori, ne dimi i nema pepela.

Riječ je o posebno obrađenom smotuljku duhana koji se umeće u uređaj za grijanje, tzv. iQOS s punjivom baterijom uz pomoć koje se zagrijava na najviše 350 Celzijevih stepeni i isparava, dok obična cigareta izgara na oko 800 stepeni pri čemu se stvara više od 7.000 štetnih spojeva poput katrana, ugljikova monoksida, amonijaka, metanola, arsena, cijanida…

Upravo izgaranje duhana najrizičnije je za ljudsko zdravlje. No iQOS proizvodi aerosol u kojem su u odnosu na cigaretni dim nivoi štetnih sastojaka prosječno smanjeni od 90 do 95 posto. U njihov je razvoj PMI utrošio dvije milijarde eura, a započete su i kliničke studije registrirane na Clinical Trials.gov.

Na pilot-tržištima Italije, Švicarske, Rusije, Njemačke, Ukrajine, Rumunjske, Portugala, Monaka, Danske i Japana koristi ga više od 600.000 nekadašnjih konvencionalnih pušača. Istraživanja i kliničke studije još su u toku, a u PMI-ju tvrde da će već do kraja godine biti spremni američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) podnijeti zahtjev za njegovu registraciju kao za “duhanski proizvod modificiranog rizika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije