Gadgets

Inflacija smanjila potražnju za pametnim telefonima

Inflacija smanjila potražnju za pametnim telefonima
Foto: niekverlaan/Pixabay | Inflacija smanjila potražnju za pametnim telefonima
N.N.

U svijetu je u drugom tromjesečju isporučeno 316 miliona pametnih telefona ili 9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, čemu je pogodovao pad potražnje uslijed manjeg raspoloživog dohotka zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, prenosi analitička kompanija Canalys.

Time je u drugom kvartalu nastavljen pad isporuka pametnih telefona (smartphone) koji je prisutan od početka godine, te su dobavljači, kako ističu analitičari Canalysa, zbog nagomilavanja zaliha ‘prisiljeni’ da preispitaju svoj portfolio kako bi u drugom dijelu godine poboljšali rezultat.

Ipak, uprkos ukupnom padu isporuka istraživači napominju da je potražnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika, te su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mjesta po prodaji, a i među prvih pet jedini su povećali tržišni udio.

Samsung je i dalje broj jedan u svijetu te nakon drugog tromjesečja 2022. drži i najveći tržišni udio po isporukama smartphonea, od 21 odsto, što je i povećanje sa 18 odsto iz istog tromjesečja 2021. godine, dok je drugi Apple s tržišnim udjelom od 17 odsto, također povećanim, sa lanjskih 14 odsto.

Među prvih pet dobavljača još su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tržišnog udjela u isporukama tih telefona, pa je tako udio Xioamija s lanjskih 17 pao na ovogodišnjih 14 odsto, Oppojev sa 11 na 10 odsto, a Vivov sa 10 na 9%.

(BiznisInfo)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije