Gadgets

Instagram uveo Quiet Mode za pauziranje notifikacija

Instagram uveo Quiet Mode za pauziranje notifikacija
Foto: Ilustracija | Instagram uveo Quiet Mode za pauziranje notifikacija

Aplikacija Instagram je nakon višemjesečnog testiranja dobila način za privremeno utišavanje push notifikacija u trenutku kada korisnik želi "odmoriti" ili spriječiti ometanja.

Riječ je o funkciji pod nazivom Quiet Mode, koja će slati automatske odgovore onima koji pokušaju kontaktirati korisnika putem ove platforme te će ih obavijestiti da notifikacija nije isporučena.

Instagram će posebno motivisati tinejdžere da koriste Quiet Mode funkciju kada se ustanovi da koriste aplikaciju u kasnim satima. Međutim, nije navedeno o kojem vremenskom periodu korištenja je riječ, kao ni šta se podrazumijeva pod "kasnim satima". Portparol kompanije Meta, Liza Crenshaw, za The Verge je rekla da će se notifikacija pojaviti nakon "nekoliko minuta".

Takođe, u statusu će biti prikazan natpis "in quiet mode" (u tihom modu), kako bi drugi znali da je korisnik aktivirao funkciju. S druge strane, kada korisnik isključi funkciju, dobiće sve propuštene notifikacije. Baš kao što je slučaj s Quiet Mode funkcijom na Facebooku, korisnik može programirati specifične periode u kojima će se funkcija automatski aktivirati.

Nova funkcija dolazi u vrijeme kada je Instagram na meti sve većih kritika zbog efekta na mentalno zdravlje tinejdžera, posebno tinejdžerki. U internim dokumentima koje je objavila Facebookova zviždačica Frances Haugen je navedeno da je kompanija ustanovila da Instagram pogoršava nesigurnosti povezane s izgledom tijela kod jedne od tri djevojčice, kao i i su neke "ovisne" o aplikaciji.

Od tada Instagram pravi promjene fokusirane na sigurnost mlađih korisnika, uključujući pooštravanje zadanih postavki sadržaja za tinejdžere, odvraćanje od sadržaja koje tinejdžeri neprestano pregledavaju i uvođenje ograničenja načina na koje oglašivači mogu targetirati tinejdžere.

U skladu s ciljem da zadovolji zahtjeve roditelja, kao i one koji nisu fanovi nedavnog fokusiranja platforme na video, Meta uvodi niz drugih načina za upravljanje preporukama na Instagramu. Nakon testiranja ove funkcije prošle godine, Instagram je proširio svoje "not interested dugme" koje omogućava korisniku da označi sadržaj koji ne želi gledati.

Instagram sada omogućava korisnicima da sakriju više od jedne vrste sadržaja sa Explore stranice, koji mu platforma neće prikazivati u Reelsu i pretraživanjima. Također, moguće je dodati listu riječi, hashtagova ili emotikona koje korisnik želi izbjeći u opisima preporučenog sadržaja na Instagramu, slično kao što je način na koji platforma već omogućava sakrivanje direktnih poruka s riječima koje korisnik ne želi vidjeti.

Iako Instagram pronalazi inspiraciju u TikToku te se više fokusira na Reels i preporučeni sadržaj, ipak je još uvijek ispred relativno mlade platforme u nekim aspektima sigurnosti. TikTok ima sličnu funkciju kao što je Quiet Mode, no više je ograničena zadanim postavkama jer sprečava korisnike između 13 i 15 godina da primaju push notifikacije nakon 21:00 sati. Instagra je takođe omogućio korisnicima da postave vremenska ograničenja prije nego je to učinio TikTok.

Ali, TikTok bi mogao dobiti nešto što Instagram nema jer testira postavke podsjetnika da je vrijeme za spavanje, kao i mogućnost isključenja notifikacija tokom spavanja. Kako stvari sada idu, ista funkcija se očekuje i na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije