Gadgets

Snap razvija naočale Spectacles i dron

Snap razvija naočale Spectacles i dron
Foto: Wikimedia | Snap razvija naočale Spectacles i dron

Kompanija Snap, koja stoji iza popularne aplikacije Snapchat, planira proširiti svoj biznis te razvija AR naočale i dron.

Naočale po nazivom Spectacles će navodno sadržavati displaye kako bi korisnik mogao vidjeti AR efekte bez potrebe za korištenjem mobilnog. Ovu mogućnost dosad nisu imali prethodni modeli.

Naočale Spectacles će biti namijenjene developerima i kreatorima, a ne potrošačima. Model Spectacles 3 koji košta 380 dolara je također ograničen na to tržište. Ipak, cilj developera je da naprave naočale koje će potrošači koristiti nekad u budućnosti.

Ako nove naočale budu funkcionisale kao AR headset, to bi mogla biti kulminacija onoga na čemu je Snap radio kada je riječ o prve tri verzije.

Trenutno se naočale Spectacles uglavnom koriste kao kamere na glavi, dok se procesuiranje vrši pomoću mobitela. To nije baš recept za uspjeh, a kompanija je izgubila 40 miliona eura kada nije uspjela prodati zalihe prvog modela.

Ove informacije su pokazatelj da Snap ne odustaje od svojih snova, a ranije je najavljeno da će AR hardver biti nešto što će definisati kompaniju do kraja ove decenije, prenosi klix.

Snap razvija i dron, a prve špekulacije su se pojavile još prije četiri godine kada je kupio kompaniju koja proizvodi ove letjelice. Osim toga, investirao je 20 miliona dolara u jednu kinesku kompaniju koja proizvodi dronove. Kada će se Snapov dron pojaviti, zasad nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije