Gadgets

Testirali smo Galaxy Note8: Odlična zamjena za sve ostale gedžete

Testirali smo Galaxy Note8: Odlična zamjena za sve ostale gedžete
Foto: N.N. | Samsung Galaxy Note8

Kada je Samsung 15. septembra prošle godine pustio u prodaju Galaxy Note8, svi su pričali o dotad najskupljem i najboljem uređaju ovog južnokorejskog proizvođača, koji će biti odlična zamjena za sve ostale gedžete.

Ali, ja sam njihove telefone izbjegavao još od modela S4, koji mi je zbog milion malih mana (masa nepotrebnih predinstaliranih aplikacija) pokvario dotad dobru sliku o ovom proizvođaču. Kada mi se pružila prilika da testiram Samsung Galaxy Note8, bio sam skeptičan, naročito ako se sjetimo koliko je “eksplozivan” bio njegov prethodnik.

Za Note8 ne važi ona "ako zvuči predobro... onda nije istina"

Problem sa stvarima koje izgledaju predobro, budu pretjerano reklamirane i koštaju mnogo novca je da najčešće budu potpuno razočarenje. Taj osjećaj sam imao sve dok nisam upalio Note8. Ona stara narodna "ako zvuči predobro da bi bilo istinito, onda nije istina" ne važi u ovom slučaju.

Sve ono što sam ikad smatrao za manu smartphone-a, na ovom uređaju je na veoma luksuzan način pretvoreno u vrlinu.  

Nikad nisam bio ljubitelj predimenzioniranih telefona. Dijelom jer ne mogu lako dohvatiti vrh ekrana, dijelom jer ne mogu stati u džep, a najvećim dijelom što se i dalje držim svoje teorije da iPhone 5/5s/SE ima idealne dimenzije.

Super AMOLED i dalje nudi najbolje što se može očekivati od ekrana

Međutim, ekran na Note8, Super AMOLED dijagonale 6.3 inča i QHD rezolucije 2960x1440 je toliko kvalitetan, pregledan, i zahvaljujući Gorilla Glassu 5 veoma otporan na udarce i ogrebotine, da bi bila prava šteta da je i milimetar manji.

Kamera je izuzetno dobra, veoma brza i radi posao gotovo kao DSLR aparat srednje klase.

Što se tiče sigurnosti, smatram da je otisak prsta više nego dovoljan čak i za najveće skeptike, a tu imam malu zamjerku, jer je senzor za otključavanje dosta visoko pozicioniran na zadnjoj strani telefona.

Otključavanje zjenicama nisam ni isprobao – jednostavno odbijam korištenje „Iris skenera“.

Bixby - Novi nivo vještačke inteligencije

Bixby, virtuelni asistent, nešto poput Jarvisa iz kultnog stripa Iron Man, sve radi odlično. Tako da sa lakoćom pronalazi fotografije u galeriji, prelistava imenik, a ono što me je zaista fasciniralo je opcija čitanja teksta sa fotografija, sa mogućnošću prevođenja istog putem google-ovog prevodioca. Vještačka inteligencija je u posljednjih nekoliko godina dosegla viši nivo, a postaje dostupna za sve manje novca.

Nažalost, sam asistent mi se prečesto uplitao u normalno korištenje telefona zbog loše pozicionirane tipke ma lijevoj strani koja služi za pozivanje Bixby, pa mi je isti “iskakao” dok sam gledao filmove, čitao portale i slično.

Zbog oblika telefona, veoma je klizav pa je moja topla preporuka silikonska maska.

Takođe, jako se teško naviknuti na netradicionalni zakrivljeni displej, odnosno na to da je jednako osjetljiv na zakrivljenim dijelovima kao i na ravnom, pa se često dešavaju slovne greške i neplanirana preskakanja dijelova video snimaka ili filmova na Netflixu.

Samsung uređaji sa oznakom 8 neprikosnoveni vladari među androidima

Nakon što sam napisao apsolutno sve što sam mogao da navedem kao potencijalne negativne strane ovog super-smartfona, mislim da Samsung napokon ima razlog da ne bude lažno skroman. Čitava gama telefona koji u sebi imaju broj 8 – S8, S8 plus i Note8 su neprikosnoveni vladari među telefonima koji su svjetlost dana ugledali u protekloj godini, nadam se da će serija sa brojem 9 nastaviti istim stopama.

Note8 se puni veoma brzo, ne pregrijava se naročito, a baterija od 3300 mAh uz intenzivno korištenje može sa lakoćom da izdrži čitav dan. Puni se putem USB-C punjača, kod kojeg nema bojazni od pogrešnog stavljanja punjača, ali zbog toga što ima oštre ivice, trebalo bi ga pažljivo uključivati u uređaj da se ne izgrebe.

Sa svojih 6 GB RAM memorije, Exynos 8895 procesorom koji kombinuje 2.3GHz quad i 1.7GHz quad, svaki zadatak savladava sa lakoćom, a interna memorija koja, zavisno od toga šta ste kupili, može imati od 64 GB do 256 GB je proširiva karticom do maksimalnih 256 GB, odnosno pola terabajta memorije ukupno!

Ovaj uređaj, koji zbog svoje cijene, nažalost, neće biti široko rasprostranjen, je odlična zamjena za sve uređaje koje ste dosad trebali. Pomoću DeX stanice, pretvara se u solidan PC, a bolja kamera, osim ako ste profesionalni fotograf vam sigurno neće zatrebati.

DeX station
DeX station

Pored sve draži koju paprini notes ima, zvanično je postao nepotreban, jer Note-ovom S-pen olovčicom možete pisati i na zaključanom ekranu, pa je uvijek na dohvat ruke. A preciznost je nevjerovatna – prijatelj koji je dizajner i koji koristi 13’’ Cintiq, prilikom crtanja na Note8 kaže da je jedina na oko vidljiva razlika u tome što je display manji, a da preciznost olovke i postojanost linije zaostaje malo ili nimalo. A u pakovanju dolaze i četiri rezervna vrha za S-pen, u dvije različite debljine.

Note8 je prvi Samsungov premium telefon sa dvostrukom kamerom

Ovo je prvi Samsungov premium telefon koji posjeduje dvostruku kameru. Jedna je rezolucije 12 megapiksela, otvora blende f/1.7, dok je druga, telefoto kamera, iste rezolucije, ali f/2.4 optike. Primenjena je Dual Pixel tehnologija, poznata sa Galaxy uređaja od ranije, ali prvi put na telefonu imamo dvostruku kameru da dvostrukom optičkom stabilizacijom kadra za 4K video snimanje i fotografisanje.

Prednja kamera je zadovoljavajućeg kvaliteta, rezolucije 8 megapixela, a ima i opciju wide selfie, savršenu ako vam je bitna okolina prilikom slikanja selfija.

Na ovo sve, dodaću i to da je vodootporan po IP68 standardu, koji podrazumijeva da uređaj mora biti u potpunosti otporan na prodor prašine i zaštićen od vode na dubini od maksimalno 1,5 metara tokom 30 minuta.

Ovaj telefon predstavlja spoj najvećih tehnoloških dostignuća koreanske kompanije i definitivno je namijenjen onima koji žele da imaju apsolutno sve. S8 plus ima mrvicu bolju bateriju, ali tu se njegove prednosti i završavaju. Note8 će kupce naći među onima koji znaju šta je dobro, cijene kvalitet, ali i žele da pokažu imovinsko stanje. Takvih je danas mnogo, pa ni ne čudi što je ovaj telefon našao put do jako velikog broja biznismena. I garantujem – zaboravili su na sve ostale uređaje!

A za “obične smrtnike” tu su malo jeftiniji Galaxy S8 ili S8 plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije