Gadgets

Umjetnička futuristička vizija mobilnog telefona iz 1930. godine

Umjetnička futuristička vizija mobilnog telefona iz 1930. godine
Foto: Pinterest | Umjetnička futuristička vizija mobilnog telefona iz 1930. godine

Njemačka fabrika margarina "Echte Wagner", koja je poslovala između dva svjetska rata, došla je 1930. godine na ideju da u pakovanjima proizvoda potrošačima poklanja zanimljivo ilustrovane sličice. U tu svrhu firma je angažovala umjetnika koji je svoje futurističke vizije dočarao kroz živopisne crteže. Ispod svake sličice tehnoloških i naučnih dostignuća budućnosti stajalo je objašnjenje a predviđen je i pripadajući album za kolekcionare.

Pored različitih futurističkih vizija svemirskih putovanja, prevoznih sredstava, aviona, brodova i automobila anonimni umjetnik, očigledno inspirisan Nikolom Teslom, predvidio je i pravce razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u budućnosti.

Tako je na jednoj od sličica iz albuma predstavljen spoj "ličnog bežičnog telefona i televizije".  Kako je odštampano u objašnjenju na njemačkom jeziku, u budućnosti će svako imati svoj predajnik i prijemnik a moći će da razgovara sa prijateljima i rođacima na određenom talasu. Pored toga, stoji u tekstu, televizijska tehnologija takođe će se usavršavati tako da ćemo prijatelje gledati u lice dok razgovaramo. Uređaji za odašiljanje i primanje više neće biti fiksni, već će se uvijek nositi u kutiji veličine foto aparata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije