Internet

Amazon zatvara internet trgovinu u Kini

Amazon zatvara internet trgovinu u Kini
Foto: N.N. | Amazon zatvara internet trgovinu u Kini
N.N.

​Amazon smanjuje obim poslovanja u Kini, najavljujući zatvaranje internet trgovine koja je teško držala korak s konkurencijom poput Alilbabe i JD.com-a.

Reuters je prvi izvijestio da Amazon planira da do sredine jula zatvori maloprodajnu platformu u Kini kako bi se usredsredio na unosnije poslove prodaje inostrane robe i usluga u cloud-u.

Potrošači će od 18. jula na Amazon.cn-u umjesto ponude kineskih trgovaca moći da vide ponudu Amazonove globalne trgovine, navodi BBC. Amazon.cn nastao je na temeljima kineske trgovine knjiga, muzike i videa Joyo.com, koji je Amazon kupio 2004. za 75 miliona dolara i promenio mu ime 2007. godine. Kompanija se teško nosila s konkurencijom dominantnih igrača poput JD.coma i Alibabinog Tmalla.

Povlačenje s tržišta druge privrede svijeta vremenski se poklopilo sa velikim Amazonovim ulaganjima u Indiju. Iz Amazona su najavili da će u internet trgovinu u toj zemlji uložiti 5,5 milijardi dolara. Konkurencija u Indiji biće im lokalna kompanija Flipkart, koja je prošle godine pokrenula hindsku verziju svoje mobilne web stranice i aplikaciju za pametne telefone kako bi privukla milione novih korisnika u toj zemlji.

Inače, Amazon je u ponedjeljak, 7. januara 2019, zauzeo Microsoft-ovo mesto kao najvrednije američke kompanije sa tržišnom kapitalizacijom od 790 milijardi dolara u odnosu na 785 milijardi dolara njegovog rivala, navodi CNBC. Microsoft je bio na prvom mjestu od 28. novembra, kao što je pisao pcpress.rs.

(SEEbiz)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije