Internet

Apple konačno "ubio" lozinke

Apple konačno "ubio" lozinke
Foto: janeb13/Pixabay | Apple konačno "ubio" lozinke

Apple je najavio "passkey", narednu generaciju kredencijala koji će omogućiti bezbjednije logovanje u aplikacije i na sajtove na bilo kom uređaju, uključujući iPhone, iPad, Mac i Apple TV.

Nova opcija je predstavljena uz macOS Ventura, tokom nedavne WWDC22 konferencije, a passkey je dizajniran kako bi pomogao da se zamijene lozinke na Apple uređajima.

Apple ističe da su lozinke problematične jer se skladište na veb serverima, što hakerima daje mogućnost da ih ukradu ili da korisnike prevare da ih podijele sa drugima. Kompanija ističe da nijedna od pomenutih opcija nije moguća kada lozinku zamijeni passkey.

"Pretraživanje u Safariju je još bezbjednije uz passkey, akreditivima nove generacije koji su bezbjedniji, lakši za korišćenje i dizajnirani da zamijene lozinke. Ovi pristupni ključevi su jedinstveni digitalni ključevi koji ostaju na uređaju i nikada se ne čuvaju na veb serveru, tako da hakeri ne mogu da ih objave ili prevare korisnike da ih podijele. Passkey olakšava bezbjedno prijavljivanje, koristeći Touch ID ili Face ID za biometrijsku verifikaciju i iCloud Keychain za sinhronizaciju preko Mac, iPhone, iPad i Apple TV uređaja sa end-to-end enkripcijom. Oni će takođe raditi u aplikacijama i na vebu, a korisnici se čak mogu prijaviti na veb lokacije ili aplikacije na uređajima koji nisu Apple koristeći svoj iPhone", stoji u saopštenju kompanije iz Kupertina.

Passkey podrška će korisnicima omogućiti da se brzo i lako uloguju u svoje aplikacije i sajtove, bez potrebe da pamte bilo kakve lozinke. Passkey podrška će biti dostupna kao dio macOS Ventura ažuriranja, uz iOS 16, iPadOS 16 i tvOS 16 nadogradnje.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije