Internet

Đaci aplikacijom povezuju tražioce i davaoce krvi

Đaci aplikacijom povezuju tražioce i davaoce krvi
Foto: Ustupljena fotografija | Đaci aplikacijom povezuju tražioce i davaoce krvi

DOBOJ - Dvogodišnja borba sa virusom korona dala je ideju trojici učenika Saobraćajne i elektro škole da kreiraju humanu aplikaciju Sanguis, koja povezuje tražioce i dobrovoljne davaoce krvi.

"Bili smo inspirisani time što su se na društvenim mrežama pojavljivale objave gdje su ljudi bili spremni čak da plate za krv osobe koja je razvila antitijela na kovid-19 i pomislili smo da bi bilo odlično da postoji posebna aplikacija za takvu vrstu objava i tako smo došli na Sanguis", rekao je Slađan Stevanović, učenik drugog razreda, smjer tehničar informacionih tehnologija.

Aplikacija je na "M:telovom" takmičenju ocijenjena kao jedna od pet najboljih u BiH i uskoro će se nadmetati na regionalnom takmičenju, nakon kojeg će biti dostupna svim zainteresovanim korisnicima.

"Iskreno, imali smo unikatnu ideju i mogu da kažem da smo očekivali da ćemo ući u prvih pet. Jednostavno, sa takvim stavom smo išli", iskren je Igor Suvajac, učenik drugog razreda istog smjera.

"Ovo je prvi put u BiH da postoji ovakva aplikacija, bitno je imati dobar dizajn i što više funkcija. Tokom rada smo pričali i učenici su mi rekli: 'Profesore, ako tri-četiri mjeseca našeg rada spasu bar jedan život, mi smo uspjeli u nečemu', ali svakako možemo reći da će ova aplikacija spasiti hiljade života", kaže Goran Radojčić, mentor.

Kreatori aplikacije vodili su računa o ekonomičnosti, što im je bilo i najteže.

"Koristili smo isključivo alate koji su besplatni da bi ova aplikacija mogla sama da se održava i da ne bi morala da se naplaćuje te da ne bismo stavljali reklame u aplikaciju", ističe Stevanović.

"Ja sam se potrudio oko dizajna pa sam tome posvetio najviše vremena - da sve bude funkcionalno i da svako dugme ima svoje mjesto", pojašnjava Luka Božić.

Osim što povezuje tražioce i davaoce krvi, aplikacija će olakšati rad i transfuziolozima. 

"Za pacijente, recimo, koji su na hladnom programu i za koje trenutno nemamo dovoljno krvi u skladištu, brže će se obezbijediti dovoljne količine krvi, da ne budemo u situaciji da pacijent mora dugo da čeka", kazao je dr Božidar Slavujević, transfuziolog u Službi za transfuzijsku medicinu RS u Doboju.

Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole, ponosan je na učenike koji su kreiranjem aplikacije pokazali znanje u oblasti informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa te izrazio nadu da će ista imati veliku primjenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije